Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
03.01.2022 08:00

M. Vallo: Prioritami v roku 2022 sú naďalej doprava či verejný priestor


Bratislava.


Doprava, revitalizácia zanedbaných verejných priestorov, rozvoj sociálnych politík, ako v starostlivosti o krízové skupiny ľudí, tak aj v oblasti dostupného bývania a nájomných bytov či realizácia kvalitných a bezpečných cyklotrás.


To sú podľa primátora Bratislavy Matúša Valla priority vedenia hlavného mesta na rok 2022.

"Chceme aj naďalej stavať na dobrej spolupráci, čo robí Bratislavu silnejšou," povedal primátor s tým, že otvorená samospráva je spôsob, akým sa chce hlavné mesto uberať aj do budúcna.

Hoci pandémia nového koronavírusu spomalila podľa Valla mnohé oblasti a aj na magistráte boli nútení posunúť niektoré projekty, pokračovali v opravách ciest a chodníkov, v revitalizácii verejných priestranstiev či vysádzaní drevín v rámci iniciatívy 10 000 stromov. "Aj v náročnej situácii pandémie sa snažíme o udržanie chodu mesta a motivujeme Bratislavčanov k zodpovednému správaniu sa. Od začiatku sme podporovali očkovanie proti COVID-19, spustili sme kampaň Za kolektívnu imunitu a naše mesto sa nám v minulom roku podarilo dlhšie udržať v lepších farbách regionálneho COVID automatu oproti zvyšku Slovenska," uviedol primátor.

Pokiaľ ide o finančnú kondíciu Bratislavy, všetky samosprávy podľa Valla prichádzajú v dôsledku pandémie o značné financie. Mesto Bratislava prišlo v roku 2021 minimálne o 25 miliónov eur. "Okrem iného je to aj vplyvom nižších príjmov z podielových daní či dane za ubytovanie," priblížil primátor. Zároveň, ako tvrdí, sa znížili príjmy v mestských podnikoch a organizáciách, pričom najväčšie výpadky ako v roku 2020 i v roku 2021 zaznamenali v Dopravnom podniku Bratislava. "Napriek tomu sme sa snažili zabezpečiť kvalitné fungovanie MHD, aby na to nedoplatila cestujúca verejnosť," poznamenal šéf bratislavskej samosprávy.

Za významné dopravné udalosti roka 2021 považuje spustenie výstavby 2. etapy električkovej trate v Petržalke a rekonštrukciu jedného z najfrekventovanejších prestupných uzlov v Bratislave na Račianskom mýte. "Z prelomových udalostí predošlého roka možno spomenúť aj uzavretie zmluvy so štátnymi lesmi o znížení hospodárskej ťažby na území Bratislavy či schválenie Koncepcie mestskej bytovej politiky 2020-2030, ktorá napomôže rozvoju dostupného nájomného bývania v Bratislave," spomenul Vallo.

Taktiež menoval úspešné sčítanie obyvateľov 2021, čo by podľa neho mohlo priniesť viac peňazí hlavnému mestu či schválenie prísnej regulácie reklamných stavieb v rámci zmien a doplnkov územného plánu pri boji s vizuálnym smogom. "Od novembra 2021 máme nový manuál participácie, ktorý prináša návod, ako zapájať ľudí do plánovania mesta. Bratislavčania sa môžu spolupodieľať aj na príprave Plánu hospodárskeho a sociálneho rozvoja Bratislava 2030," podotkol primátor.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.01.2020
Vlaňajší rok bol podľa primátorky náročný, ale úspešný
Rok 2019 bol z pohľadu lučeneckej radnice náročný, ale napriek všetkému sa podarilo splniť väčšinu vytýčených cieľov. Uviedla to primátorka Alexandra Pivková s tým, že vlaňajšok v samospráve ovplyvnilo najmä meniace sa legislatívne prostredie, ktoré malo vplyv aj na mestský rozpočet.
viac
02.01.2021
V kalendári od nového roka pribudol ďalší štátny sviatok i pamätné dni
Od roku 2021 pribudol v kalendári ďalší štátny sviatok. Je ním Deň vzniku samostatného česko-slovenského štátu, ktorý pripadá na 28. októbra. Nebude však dňom pracovného pokoja. Pribudnú tiež štyri pamätné dni.
viac
16.03.2021
Spustenie rekonštrukcie fontány Družba očakáva mesto ešte tento rok
Mesto Bratislava predpokladá spustenie rekonštrukcie fontány Družba na bratislavskom Námestí slobody ešte v tomto roku. Uviedla to hovorkyňa hlavného mesta Katarína Rajčanová.
viac
13.04.2022
Nový park na Karloveskej by mali dokončiť do konca apríla
Nový park na Karloveskej ulici v Bratislave by mali dokončiť do konca apríla. Predpokladá to mestská časť Karlova Ves, podotýka však, že termín dokončenia bude závisieť od jarného počasia a ukončenia povoľovacích procesov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %