Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
15.04.2019 08:45

Mesto plánuje dnes spustiť v centre prvé fontány


Ganymedova fontána na Hviezdoslavovom námestí pred historickou budovou Slovenského národného divadla. Snímka (tasr).


Bratislava plánuje dnes (15. 4.) spustiť prvé štyri fontány v centre mesta. Ďalšie bude spúšťať postupne. V Bratislave je viac ako 150 fontán, z ktorých ale mnohé patria okrem mesta aj mestským častiam či majiteľom hotelov a nákupných centier.


Mesto ich bude mať tento rok v prevádzke 38. Osvieženie Bratislavčanom poskytne aj desať pitných fontánok. TASR o tom informoval hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Medzi prvými spustenými fontánami budú Ganymedova fontána na Hviezdoslavovom námestí pred historickou budovou Slovenského národného divadla, fontána Žena s krčahom na Františkánskom námestí, fontána Lev s erbom pred Starou tržnicou na Námestí SNP a fontána Dievča so srnkou na Hviezdoslavovom námestí. "Paralelne pri spúšťaní mestských fontán začneme spúšťať aj pitné fontánky. Tento rok pribudnú dve nové pitné fontánky – Na Hradnom vrchu a v parčíku Svoradova. Ich osadenie sa plánuje v priebehu roka," spresnil Bubla.       

Mestská organizácia Generálny investor Bratislavy (GIB) pravidelne obnovuje fontány, ktoré má vo svojej správe. Aktuálne sa opravuje Maximiliánova fontána na Hlavnom námestí. Práce v rámci prvej etapy jej rekonštrukcie by mali byť ukončené do konca mája. Plánovaná je aj druhá etapa opravy. Počas nej sa má odstrániť vonkajší prstenec z roku 2005 a na východnej a západnej strane fontány by mali byť vybudované schodíky.       

"V tomto roku je ešte plánovaná oprava prasknutého výtlačného potrubia fontány Kvet na Hostinského sídlisku, oprava prelomenej kanalizačnej prípojky fontány Drak na Plickovej ulici, oprava výtlačného potrubia fontány Plastika kvetu na Ožvoldíkovej ulici, oprava technologického zariadenia fontány na Jurigovom námestí, modernizácia fontány Planéta mieru na Hodžovom námestí a pamiatková obnova plastiky Žena s krčahom fontány na Františkánskom námestí," priblížil Bubla.       

V minulom roku boli opravené a zmodernizované fontány v niekoľkých mestských častiach. Známou bola napríklad oprava fontány Plastika s raketou v parčíku na Kvačalovej ulici v Ružinove, ktorá okrem moderného viacfarebného osvetlenia obsahuje aj repliku rakety, ktorá zmizla v čase jej vybudovania. Replika plastiky s raketou je po novom obohatená aj o efekt vodnej hmly vytvárajúcej dojem rakety pri štarte. Vyhľadávanou obnovenou fontánou sa stala aj fontána Rodina (Hríby) na Karloveskej ulici v Karlovej Vsi. V minulom roku sa podarilo obnoviť aj fontánu Marína na Šafárikovom námestí či fontány v parčíku pred Justičným palácom.       

GIB ako správca mestských fontán zabezpečuje údržbu a prevádzku 41 fontán, 11 pitných fontánok a troch studní.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.04.2017
Bratislava spúšťa mestské fontány
Hlavné mesto začalo v piatok 21. apríla spúšťať mestské fontány a pitné fontánky. Medzi prvými budú spustené fontány v centre mesta a jeho okolí. Ďalšie budú uvedené do prevádzky postupne počas najbližších týždňov.
viac
21.01.2020
Bratislava pripravuje prvý projekt typu „reuse“
V spolupráci s bratislavským magistrátom pripravuje zberová spoločnosť OLO rozšírenie palety služieb o projekt „reuse centrum“. Má byť spustený v tomto roku.
viac
16.04.2022
Bratislava v centre mesta spúšťa sedem fontán, ostatné spustí postupne
Bratislava spúšťa v centre mesta prvých sedem fontán. Ostatné budú spúšťané postupne. Hlavné mesto o tom informuje na sociálnej sieti.
viac
29.10.2022
Most v Liptovskej Ondrášovej je pripravený na spustenie do prevádzky
Mostný objekt v k.ú. Liptovská Ondrášová sa podarilo sprejazdniť tak, ako ŽSK sľúbilo na začiatku realizácie. V najbližších dňoch bude most odovzdaný do predčasného užívania a teda plne prejazdný, v oboch smeroch pre všetkých motoristov. Zároveň dôjde aj k zrušeniu obchádzkovej trasy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %