Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
02.12.2022 12:35

Mesto prerušilo prevádzku plavárne, dôvodom sú ceny energií


Plaváreň Svit.


Mesto Svit prerušilo prevádzku plavárne, dôvodom sú ceny energií. Informovala o tom radnica na svojej stránke s tým, že z celkového počtu návštevníkov len 18 percent tvoria miestni, zvyšok sú obyvatelia z okolia.


Z analýzy tiež vyplýva, že v decembri je návštevnosť ešte o 50 percent nižšia ako v inom zimnom mesiaci.

"Dotácia mesta ani zvýšenie cien vstupného nepostačujú na pokrytie prevádzkových nákladov. Z uvedených čísiel vidieť, že zatvoriť plaváreň na december je skutočne opodstatnené," uvádza mesto. Plaváreň pritom zatvorili už v novembri, keď bola plánovaná odstávka. Otvorenie plavárne na 29 dní by podľa mesta zvýšilo straty o 24 600 eur, celková finančná strata by tak bola ku koncu roka viac ako 71 000 eur.

Už v tomto roku sa podľa samosprávy zvýšila cena elektrickej energie o 7,4 percenta, vody o päť a tepla o 14 percent. Predpokladaný náklad na energie na rok 2023 je 679 000 eur, čo predstavuje 4,17-násobok aktuálnych cien. Zvýšenie tržieb, úsporné opatrenia a poskytnutá mestská dotácia vo výške 159 300 eur ročne z tohto dôvodu podľa Bytového podniku vo Svite, ktorý plaváreň prevádzkuje, nepostačuje na krytie nákladov. Predpokladaný náklad na spotrebu energií ku koncu roka je 162 900 eur bez DPH.

"Plaváreň vykazuje dlhodobú stratu. A s predpokladaným nárastom cien energií v roku 2023 ju už ani samospráva, ani bytový podnik nebude môcť financovať celý kalendárny rok. Preto so zreteľom na hospodárne nakladanie s verejnými financiami a po dohode s poslancami bude plaváreň v zimných mesiacoch zatvorená. Predpoklad je január, február, prípadne marec," zdôvodnilo mesto. Situáciu zohľadnili aj v navrhovanom rozpočte na budúci rok, výšku dotácie na plaváreň znížili a financie presunuli na podporu iných športových aktivít.

Bytový podnik je okrem plavárne tiež správcom oboch domov kultúry, športovej haly, zariadenia opatrovateľskej služby, domu opatrovateľskej služby, futbalového štadióna, obvodného zdravotného strediska, mestského úradu, materských škôl a takmer 1500 bytov. "Je prioritou vedenia zabezpečiť vykurovanie zariadenia opatrovateľskej služby a materských škôl, kde nárast ceny plynu bol takmer o 231 percent," upozornilo mesto.

Primátorka Dáša Vojsovičová uviedla, že sa snažia získať dotáciu na vykrytie zvýšených nákladov a hľadajú riešenia aj v spolupráci s prezidentom Slovenskej plaveckej federácie Ivanom Šulekom. "Ten má záujem pomôcť nášmu mestu a plavárni v záujme podpory profesionálnych plavcov, ktorí u nás trénujú. Táto komunikácia prebieha na úrovni vlády a premiéra SR, preto verím a urobím maximum pre to, aby zatvorenie nebolo dlhodobou záležitosťou," uzavrela.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.07.2016
Zatvorená plaváreň stojí samosprávu ročne desaťtisíce eur
Hoci je krytá plaváreň v Lučenci od februára 2015 zatvorená, mesto na ňu za celý minulý rok vynaložilo finančné prostriedky vo výške takmer 83 000 eur.
viac
15.10.2020
B.Štiavnica požiada o návratnú finančnú výpomoc vo výške viac ako 240 000 eur
Banská Štiavnica požiada štát o poskytnutie návratnej finančnej výpomoci vo výške viac ako 240 000 eur. Poslanci mesta návrh schválili na stredajšom mestskom zastupiteľstve, informáciu potvrdila vedúca ekonomického oddelenia mesta Kamila Lievajová.
viac
24.01.2022
Kultúrne inštitúcie v regiónoch varujú pred devastačným účinkom drahých energií
Asociácia kultúrnych inštitúcií miest a obcí Slovenska (AKIS) varuje pred ďalším zdecimovaním kultúrneho sektora. Poukazuje pritom na devastačný účinok výrazného zvýšenia energií na prevádzku kultúrnych zariadení.
viac
25.08.2022
Svit chce znížiť energetickú náročnosť plavárne, vypísalo VO
Mesto Svit chce znížiť energetickú náročnosť plavárne, v tejto súvislosti vypísalo verejné obstarávanie (VO) na dodávateľa prác. Odhadované náklady na projekt sú podľa informácií zverejnených vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie na úrovni viac ako 950-tis. eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %