Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
28.02.2023 12:35

Mestskí poslanci hľadajú spôsob, ako regulovať zdieľané kolobežky


Ilustračná snímka.


Nitrianski mestskí poslanci hľadajú spôsob, ako regulovať prevádzku zdieľaných elektrických kolobežiek. Prekáža im, že často zostávajú pohodené na trávnikoch, prípadne po odstavení blokujú verejné komunikácie.


Viacerí poslanci upozornili aj na fakt, že mesto nemá z prevádzky kolobežiek žiadny príjem. "Dokážeme spoplatniť človeka, ktorý na mestskej tržnici predáva zeleninu, ale podnikateľa, ktorý zarába desaťtisíce, možno státisíce eur, necháme tak. Je to o ochote a donútení toho podnikateľského subjektu z hľadiska autority mesta, v ktorom chce fungovať, aby to robil za určitých pravidiel. Legislatíva to dovoľuje," skonštatoval mestský poslanec Igor Kršiak.

Pracovníci mestského úradu však pripomínajú, že prevádzkovatelia zdieľaných kolobežiek nemajú na verejnom priestranstve umiestnené fyzické parkoviská, ale využívajú virtuálne stojiská. "Tieto podľa súčasne platnej právnej úpravy nemôžu byť predmetom zdanenia," upozornil úrad. Podľa vedúceho odboru miestnych daní a poplatkov Vladimíra Petríka by bolo možné vyberať poplatky iba za stojiská, ktoré by reálne zaberali verejné priestranstvo. "Ďalším problémom je, že tomu človeku, ktorý ide na kolobežke, nemôžeme zakázať, aby ju odstavil, kde chce. Ak dodrží všetky právne predpisy, napríklad, že nechá voľné miesto pre chodcov, tak mu nevieme zabrániť v tom, aby kolobežku nenechal kdekoľvek odstavenú," doplnil vedúci odboru dopravy Matúš Maruniak.

Podľa Kršiaka platná legislatíva umožňuje regulovať prevádzku zdieľaných kolobežiek a mesto by malo hľadať spôsoby, ako ju využiť. "Sú tu zákonné a právne dôvody na to, aby sme túto činnosť začali konečne regulovať. Žiadam vedenie mesta, aby sme vyvolali stretnutie s operátormi a aby sme sa bavili o tom, čo je a čo nie je priechodné. Ja netrvám na tom, aby sme za každú cenu zdaňovali tieto subjekty. Môžeme to riešiť formou nájomných zmlúv, možno aj za symbolické nájomné, ale netvárme sa, že toto je podnikateľská skupina, ktorú máme zvýhodňovať na úkor kohokoľvek iného v meste," zdôraznil.

Podľa viceprimátora Petra Mezeia sa radnica snaží s prevádzkovateľmi kolobežiek komunikovať. Ako doplnil, vo viacerých lokalitách sa situácia postupne zlepšuje. "Boli už nejaké stretnutia týkajúce sa miest, kde by sa vyhradili miesta na parkovanie kolobežiek. Myslím, že v tejto veci už došlo k istému zlepšeniu. Minimálne v centre mesta evidujem, že kolobežky sú primárne odstavované v určitých bodoch. Tiež sa však obávam toho, či dokážeme nejakým spôsobom prinútiť užívateľov, aby dodržiavali pravidlá,“ dodal Mezei.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.07.2017
Projekt zdieľaných bicyklov v Nitre už odštartoval
Mesto Nitra spolu s dopravnou spoločnosťou Arriva odštartovali v piatok 28. júla spoločný projekt zdieľaných bicyklov. Mesto si od projektu sľubuje zlepšenie dopravnej situácie.
viac
12.09.2019
Mesto Nitra vyradilo staré projekty, medzi nimi aj zámer trolejbusovej dopravy
Mesto Nitra zo svojho majetku vyradilo starú nepoužiteľnú projektovú dokumentáciu. Rozhodli o tom mestskí poslanci na svojom septembrovom rokovaní. Za viac ako 20 rokov dosiahla dokumentácia k zámerom, ktoré sa nikdy nerealizovali, hodnotu viac ako 237 000 eur.
viac
15.08.2022
Šaľa chce rozvíjať cyklodopravu, zvažuje aj zdieľané kolobežky
Šalianska radnica pracuje na projekte rozvoja vnútromestskej cyklistickej infraštruktúry. V rámci nej majú v meste vzniknúť cyklistické chodníky, ktoré prepoja predstaničný priestor s centrom mesta i s tromi školskými zariadeniami.
viac
20.08.2022
V Nových Zámkoch spustia pilotný projekt zdieľaných kolobežiek
V Nových Zámkov budú po prázdninách k dispozícii zdieľané elektrické kolobežky. Ako informovala radnica, zatiaľ ide iba o dvojmesačný pilotný projekt.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %