Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
07.02.2023 09:30

Mestský dom kultúry čaká obnova, cieľom je kreatívne a inovačné centrum


Snímka zdroj: (Mesto Brezno).


Ešte koncom minulého roka mesto Brezno vyhlásilo dvojkolovú súťaž na spracovanie architektonického návrhu rekonštrukcie domu kultúry so zámerom vytvoriť z neho kreatívne a inovačné centrum.


Zo 14 návrhov radnica vybrala štyri, ktoré postúpili do užšieho kola. Účastníci súťaže ich musia dopracovať a odovzdať do 20. marca. Informovala o tom breznianska samospráva na svojej webovej stránke.

Podľa investičného odboru magistrátu súťažný návrh by mal priniesť funkčné, vizuálne atraktívne a moderné riešenie existujúcich, ako aj navrhovaných priestorov nadstavby. "Dôležitým aspektom je nájdenie optima medzi technickými a priestorovými požiadavkami, architektonickým výrazom a ekonomickou náročnosťou," zdôraznili pracovníci odboru s tým, že budova zostane tvarovo a hmotovo zachovaná s výnimkou podstrešného priestoru.

V rámci obnovy mesto plánuje kinosálu spolu s nadväzujúcimi funkciami rozšíriť o priestory centra voľného času a vývojovo–vedeckého centra pre inovácie v oblasti technológií. V architektonickom návrhu počíta so zásahmi do interiéru len s cieľom vytvorenia spojovacieho koridoru, bezbariérového prístupu, zlepšenia dispozičného riešenia s dôrazom na efektívnosť a hospodárnosť rekonštrukcie.

"V nepozmenenom stave chceme ponechať súčasné využitie objektu v prvom podzemnom podlaží, ako aj využitie priestorov, ktoré už prešli renováciou, a to sociálne zariadenie, kinosála s divadelným javiskom, priliehajúce obslužné priestory kaviarne, reštaurácie so sálou a kuchyňou. V exteriéri s cieľom znižovania energetickej náročnosti objektu počítame so zateplením obvodového plášťa, s vytvorením informačných a prezentačných priestorov, ako aj mobiliára vrátane prístrešku pre bicykle a kolobežky spolu s plochou pre tzv. bikesharing," vysvetlil primátor Tomáš Abel.

Finálne vyhodnotenie architektonických návrhov sa uskutoční začiatkom apríla a po tom, ako bude známy verdikt, mesto čaká uzatvorenie zmluvy o dielo s víťazom, dopracovanie architektonickej štúdie, projekt pre stavebné povolenie na realizáciu stavby a v prípade získania mimorozpočtových zdrojov príde na rad samotná rekonštrukcia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.01.2018
V Krupine chcú odovzdať obnovený Dom služieb aj mestský úrad
Prioritou vedenia mesta Krupina v tomto roku je obnova budov, miestnych komunikácii a tiež revitalizácia športovísk. K najväčším investíciám patrí rekonštrukcia Domu služieb, s ktorou sa začalo už vlani v lete.
viac
22.05.2020
Rekonštrukciu domu kultúry v Dubnici nad Váhom by mali ukončiť v decembri
Rekonštrukciu domu kultúry v Dubnici nad Váhom za viac ako 1,4 milióna eur by mali dokončiť do konca tohto roku. Počas kontrolného dňa to povedal dubnický primátor Peter Wolf.
viac
12.05.2021
Ministerstvo kultúry ocenilo najlepšie zrekonštruované či zreštaurované NKP
Ministerstvo kultúry (MK) SR ocenilo najlepšie zrekonštruované či zreštaurované národné kultúrne pamiatky.
viac
30.08.2023
Mesto bude môcť na obnovu domu kultúry čerpať takmer 3,8 milióna eur
Mesto Rimavská Sobota bude môcť čerpať takmer 3,8 milióna eur na komplexnú rekonštrukciu domu kultúry.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %