Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
10.04.2017 09:00

Myjavská paličkovaná čipka získala významné ocenenie


Snímka: Mišo Veselský


Tylovú paličkovanú čipku Myjavskej pahorkatiny v marci slávnostne zapísali do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska.


Riaditeľka Centra tradičnej kultúry v Myjave (v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK) Viera Feriancová a zástupcovia predkladateľov úspešnej nominácie si od ministra kultúry Mareka Maďariča už aj prevzali certifikáty o zápise. Paličkovaná tylová čipka Myjavskej pahorkatiny patrí spomedzi mnohých druhov paličkovanej čipky k unikátom. Je to mnohopárová čipka pletená pomocou paličiek a špendlíkov na podložke v tvare valca, ktorý je fixovaný podstavcom. Pletie sa spravidla z tenkých bielych hodvábnych alebo bavlnených nití a jej základom je tylová väzba. Ako pomôcka slúži forma z tvrdého lesklého papiera, v minulosti z kože, na ktorej je vypichaná kosoštvorcová sieť.

Jednotlivé motívy sa vytvárajú tylovou aj plátnovou väzbou a zvýrazňujú vpletaním hrubšej bielej bavlnenej alebo hodvábnej nite. V čipkách sa vyskytujú predovšetkým rastlinné a geometrické motívy, zriedkavo aj motívy zvierat predmetov či postáv.

Centrom tvorby tylovej paličkovanej čipky Myjavskej pahorkatiny sa v 80. rokoch 19. storočia stala obec Krajné (myjavský región), keď čipkárky, ktoré sa sem prisťahovali z českého Vamberku, začali ...

Viac v Obecných novinách č. 13-14/2017 na str. 27.

Autor: Zdroj: Centrum tradičnej kultúry v Myjave.


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.03.2016
Medzinárodný folklórny festival Myjava 2016 ponúkne 40 programov
Takmer 40 scénických i nescénických programov pre všetky vekové kategórie prinesie tohtoročný 57. ročník medzinárodného folklórneho festivalu Myjava 2016.
viac
30.03.2017
Čipka Myjavskej pahorkatiny sa zapísala medzi poklady kultúrneho dedičstva SR
Reprezentatívny zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska sa začiatkom marca 2017 rozšíril o Tylovú paličkovanú čipku Myjavskej pahorkatiny.
viac
08.11.2017
Do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska pribudlo ďalších 5 prvkov
Dňa 6. novembra 2017 o 15. hodine sa v Divadle SĽUK uskutočnilo slávnostné vyhlasovanie nových prvkov a aktivít, ktoré boli zapísané do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska a do Zoznamu najlepších spôsobov ochrany NKD na Slovensku.
viac
07.12.2017
Horehronský viachlasný spev zapísali do svetového zoznamu UNESCO
Horehronský viachlasný spev bol zapísaný do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO. Dnes (7. 6.) o tom rozhodli členovia Medzivládneho výboru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO na juhokórejskom ostrove Jeju na svojom 12. zasadnutí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %