Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
19.09.2017 03:36

MŽP prispeje obciam na kompostéry 20 miliónmi eur z eurofondov


Záujem obcí o dotácie na kompostové nádoby je vyšší ako envirorezort očakával.


Ministerstvo životného prostredia SR rozhodlo koncom augusta, že zvýši dotácie na kompostové nádoby pre samosprávy z 5 na 20 miliónov eur.


Hovorca envirorezortu Tomáš Ferenčák potvrdil, že minister tak o dotáciách rozhodol preto, lebo o „peniaze z eurofondov určené na zhodnocovanie biododpadu dovtedy prejavilo záujem až 273 miest a obcí (asi desatina z celkového počtu samospráv) s projektmi za 32 miliónov eur a ich počet stále rastie“.

Pre navýšenie o 15 miliónov na kompostéry sa MŽP rozhodlo najmä preto, lebo žiadosti samospráv niekoľkonásobne prevyšovali pôvodne vymedzenú sumu a „envirorezort podporuje nastavenie systému triedenia bioodpadu tak, aby sa na Slovensku oplatilo separovať“.

Od začiatku roka obce a mestá zabezpečujú triedenie biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu. Ten v posledných rokoch predstavoval približne 45 percent zo všetkého zmiešaného komunálneho odpadu, končiaceho v lepšom prípade v slovenských spaľovniach, tie najväčšie sú v Bratislave a Košiciach, a v horšom na skládkach. Výrazné výsledky v separovaní bioodpadu by SR výrazne pomohli priblížiť sa stanovenému cieľu EP – do roku 2020 zvýšiť podiel recyklácie komunálneho odpadu na 50 percent.

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.07.2017
Envirorezort a ZMOS optimalizujú výšku poplatkov za skládkovanie
„Prezradiť definitívnu výšku pripravovaného zvýšenia poplatkov za skládkovanie komunálnych odpadov je v tejto chvíli predčasné,“ konštatoval pre Obecné noviny Tomáš Ferenčák, hovorca Ministerstva životného prostredia (MŽP).
viac
01.02.2019
Obec Orechová Potôň nakúpila z dotácií kompostéry na biologický odpad
Obec nachádzajúca sa v Dunajskostredskom okrese získala dotáciu vo výške 90.915 eur z Operačného programu Kvalita životného prostredia (OP KŽP) na projekt s názvom Kompostéry pre domácnosti v obci Orechová Potôň, ktoré už zakúpila.
viac
29.03.2021
Správa o výsledku kontroly NKÚ - plastový odpad
Kontrolóri najvyššieho kontrolného úradu vykonali v oblasti odpadového hospodárstva ďalšiu z dôležitých kontrol, ktorou nadviazali na kontroly dodržiavania zákonných povinností vyplývajúcich z legislatívy v odpadovom hospodárstve v predchádzajúcich obdobiach.
viac
27.05.2021
Príjmy z poplatkov za uloženie odpadu sa budú prerozdeľovať po novom
Príjmy z poplatkov za uloženie odpadu sa majú prerozdeľovať po novom. Vďaka upravenému mechanizmu sa vytvorí nová skupina obcí, ktoré získajú príspevok z Envirofondu. Ten budú môcť použiť na triedenie bioodpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %