Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
20.09.2022 03:20

Na hrade Divín otvorili mučiareň s hladomorňou, pribudne i hodovňa


Na snímke hrad Divín v okrese Lučenec 23. februára 2022. Snímka zdroj: (tasr).


Na zrúcanine hradu Divín týčiaceho sa nad rovnomennou obcou v okrese Lučenec počas víkendu oficiálne sprístupnili historickú mučiareň s hladomorňou.


K novým prvkom, ktoré majú obohatiť návštevu historickej pamiatky, čoskoro pribudne i turistická hodovňa. Informovala o tom Zuzana Jóbová z Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Banskobystrický kraj Turizmus.

V historickej mučiarni návštevníci hradu Divín nájdu okovy, dereš, pranier, škripec, kladu na sťatie hlavy i klietku hanby, pričom niektoré prvky si môže verejnosť i vyskúšať. V pivničných priestoroch pod mučiarňou zas turisti môžu nahliadnuť do zariadenej hladomorne, ku ktorej čoskoro pribudne i miesto vhodné na občerstvenie v štýle stredovekej hodovne. S cieľom uchrániť novozariadené priestory pred poškodením budú mučiareň aj hodovňa pre verejnosť prístupné len počas otváracích hodín hradu.

"Pri spracovaní projektu sme vychádzali z poznania, že ľudia viac než suché dáta vyhľadávajú zážitky, ktoré sa im po návrate domov následne vybavia v súvislosti s navštíveným miestom a ostanú príjemnou spomienkou," ozrejmil autor projektu Ján Sivok. Nové atrakcie na hrade Divín finančne podporila Rozvojová agentúra Banskobystrického samosprávneho kraja, ktorá na projekt prispela sumou 8000 eur.

S obnovou zrúcaniny Divínskeho hradu začala obec Divín v roku 2011, odkedy sa pravidelne uchádza o financie z Ministerstva kultúry SR určené na záchranu kultúrneho dedičstva. Na hrade sa tak už vyše desať rokov uskutočňujú archeologické výskumy, odkrývajú sa zasypané miestnosti a konzervujú sa najnarušenejšie prvky hradu.

"Cieľom obce Divín je v blízkej budúcnosti začať plnohodnotne využívať priestory hradu, ktorý nesie najvýraznejší odkaz histórie a kultúrneho dedičstva obce. A tak postupne zabezpečiť rozvoj tejto pamiatky, vlastný rozvoj obce a touto cestou nepochybne zvýšiť aj rozvoj cestovného ruchu v celom regióne Novohrad – Podpoľanie," poznamenal starosta obce Pavel Drugda.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.10.2019
Už o dva roky by chceli návštevníkom sprístupniť celý areál hradu
Na Ľubovnianskom hrade pokračujú v obnove aj počas jesene. Po tom, čo sa podarilo odstrániť havarijný stav prvého nádvoria, kam prichádzajú všetci návštevníci, príde na rad gotický palác.
viac
17.07.2020
Trenčiansky hrad ponúkne nočné prehliadky inšpirované príbehmi z mučiarne
Nočné prehliadky Trenčianskeho hradu inšpirované historkami z mučiarne ponúkne v piatok a v sobotu (18. 7.) Trenčianske múzeum v Trenčíne. Informovala o tom Radovana Keliarová z Trenčianskeho múzea.
viac
20.08.2020
Obec získala 890 000 eur na rekonštrukciu západného krídla hradu
Obec Beckov uspela so žiadosťou o finančný grant na rekonštrukciu západného paláca hradu Beckov. Z Nórskych fondov dostane asi 890 000 eur.
viac
11.07.2022
Na hrade Strečno otvorili novú archeologickú expozíciu aj vynovenú mučiareň
Na hrade Strečno otvorili novú archeologickú expozíciu s nálezmi z obdobia od praveku až po stredovek, ktoré sa našli počas výskumov v Strečne a v okolitých obciach. Informovala o tom hovorkyňa Považského múzea v Žiline Magdaléna Lacková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %