Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
20.05.2024 07:55

Na oslavy 200. výročia narodenia A. Ostrolúckej prišli priami potomkovia rodiny


Na archívnej snímke pamätná izba Adely Ostrolúckej v kaštieli Ostrolúckych v Ostrej Lúke. Foto: TASR - Ján Krošlák


Obec Ostrá Lúka vo Zvolenskom okrese žila v sobotu oslavami 200. výročia narodenia ich rodáčky Adely Ostrolúckej, životnej lásky Ľudovíta Štúra.


Ako pre TASR uviedol starosta Juraj Jelok, na trinásty ročník podujatia Kultúrna jar Adely Ostrolúckej, ktorým si ju miestni každoročne pripomínajú, zavítali aj priami potomkovia rodiny Ostrolúckych z Budapešti.         

Podujatie sa začalo slávnostnými službami Božími v evanjelickom kostole, pokračovalo akciami pre deti a kultúrno-spoločenským programom.         

"Návštevníci sa mohli pokochať pohľadom na zrekonštruovanú podobu kaštieľa Ostrolúckych a navštíviť v ňom Pamätnú izbu Adely Ostrolúckej. Sprístupnená bola tiež hrobka, pri ktorej si obyvatelia uctili jej pamiatku položením kytice," priblížil Jelok.         

Divadlo Jozefa Gregora Tajovského, ktoré participovalo na programe, sprítomnilo rodinu Ostrolúckych v divadelnom výstupe. Adelu predstavili ako múdru, vzdelanú a charizmatickú osobnosť, výnimočnú pre dejiny a nielen silným putom so Štúrom. V hlavnom programe vystúpili folklórne súbory, Základná umelecká škola zo Zvolena a Krajská knižnica Ľ. Štúra predstavila brožúru vydanú pri príležitosti tohto jubilea. Na návštevníkov z blízkeho a vzdialenejšieho okolia čakali aj stánky s tradičnými remeslami a občerstvením.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.08.2016
Krajské oslavy SNP na Jankovom vŕšku
Výročie Slovenského národného povstania, ktoré je významným medzníkom v histórii slovenského národa si pripomínajú v mnohých obciach a mestách. V sobotu 27. augusta 2016 si ho pripomenú na Jankovom vŕšku, kde sa uskutočnia Krajské oslavy SNP.
viac
17.07.2017
Oltár z dielne Majstra Pavla slávi 500. výročie
Oltár Majstra Pavla v tomto roku oslavuje 500. výročie svojej inštalácie. Vyvrcholením osláv bude Večer s majstrom priamo v bazilike a bude poctou dielu tohto rezbára. Podujatie sa uskutoční v sobotu 22. júla.
viac
15.08.2019
Obec Ostrá Lúka predala kaštieľ, nový majiteľ chce doň vrátiť históriu
Kaštieľ v Ostrej Lúke v okrese Zvolen je už v rukách súkromného vlastníka. Obec rozhodnutím obecného zastupiteľstva pred niekoľkými týždňami rozhodla po viac ako dvojročnom úsilí o predaji svojho 5/6 podielu fyzickej osobe z Bratislavy za 250-tis. eur.
viac
17.07.2020
V Košariskách a okolí sa uskutočnia oslavy 140. výročia jeho narodenia
V pondelok a utorok (20. a 21. 7.) sa v obci Košariská a v okolitých mestách a obciach uskutočnia oslavy 140. výročia narodenia generála Milana Rastislava Štefánika, ktoré sa budú konať pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Informovala o tom webová stránka mesta Myjava.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %