Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
02.10.2020 02:20

Na Zemi existuje množstvo miest, ktoré sa zatiaľ na mapy nedostali


Ilustračná snímka.


Tento fakt môže byť komplikáciou napríklad v oblastiach, v ktorých potrebujú obyvatelia pomoc záchranných zložiek. Tento problém riešia aj slovenskí vedci.


Už po deviaty raz zorganizovali Mapathon v rámci projektu Missing Maps, ktorý sa konal v priestoroch Geografického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV). TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Monika Tináková.

„Práve mapové podklady, ktoré účastníci prostredníctvom jednoduchého počítačového nástroja vytvárali, pomôžu terénnym pracovníkom zefektívniť ich činnosť - napríklad pri zásahu v takzvaných slumových oblastiach, kde je orientácia veľmi náročná. Zároveň sa však účastníci Mapathonu okrem reálnej pomoci učia, aká jednoduchá je tvorba máp a samozrejme všimnú si aj jednotlivé špecifiká danej oblasti, v ktorej práve prebieha humanitárne mapovanie,” povedal Tomáš Goga z Geografického ústavu SAV. Missing Maps je projekt štyroch humanitárnych organizácií, a to amerického a britského Červeného kríža, humanitárneho tímu OpenStreetMap a Lekárov bez hraníc. Pri svojej terénnej práci podľa Tinákovej "zápasia s nedostatkom mapových podkladov".

„Výstupy z Mapathonov následne pomáhajú lekárskym a logistickým tímom v postihnutých oblastiach pri riešení rôznych mimoriadnych udalostí. Dobrovoľníci pritom okrem svojho vlastného notebooku, odborných znalostí a chuti pomôcť nepotrebujú nič navyše,” dodal geograf. Deviateho bratislavského Mapathonu sa zúčastnilo 13 dobrovoľníkov, ktorí mapovali budovy v Stredoafrickej republike a vo Venezuele, aby tímy lekárov a záchranárov mali lepší prehľad o miestnej hustote populácie. Dobrovoľníci vykonali v OpenStreetMap 29.300 mapových zmien a zvektorizovali celkovo 2384 budov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.11.2020
NKÚ sa zameral na sociálnu oblasť
Národná autorita pre oblasť externej kontroly sa aj v tomto roku zamerala na sociálnu oblasť. Záujemcovia o opatrovateľskú službu sú na Slovensku odkázaní na samosprávy a nie vždy od nich adekvátnu a kvalitnú službu aj dostanú. Potvrdzujú to závery kontroly NKÚ SR.
viac
26.11.2020
Len aby sme si neublížili
Na Slovensku stále častejšie počúvame o potrebe modernizácie samosprávy.
viac
25.01.2021
Vedci zo SAV vyvinuli metódu na zmiernenie dosahov svetelného znečistenia
Vedci Slovenskej akadémie vied (SAV) vyvinuli v spolupráci so španielskou Universidade de Santiago de Compostela unikátnu metódu, ktorá prispeje k potlačeniu nežiaducich dôsledkov svetelného znečistenia.
viac
22.03.2023
Obec Drahovce vyčistila vodovodné potrubia patentovaným ekologickým spôsobom
Mávate časté bolesti brucha, hlavy, ochorenia pľúc či problémy so srdcovo-cievnym systémom? Zdrojom týchto zdravotných problémov môže byť aj znečistené vodovodné potrubie vo vašom dome alebo bytovke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %