Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
24.06.2018 12:10

Oravskí richtári varili halušky aj vystupovali s programom Regrúti


Ilustračná snímka TASR


Skupina Oravskí richtári bola jedným z družstiev na súťaži vo varení a jedení halušiek v Zázrivej, na ktorej sa v sobotu zišlo dvanásť tímov.


Podľa starostu Zázrivej Matúša Mnícha spoločne s ním varili halušky starostovia Oravského Podzámku, Žaškova, Dlhej, Pucova a Oravskej Poruby. "Po skončení súťaže sme vystúpili s kultúrnym programom Regrúti," doplnil Mních.       

Podujatie Zázrivské halušky vzniklo pred siedmimi rokmi. "Teraz ho robíme so Spojenou základnou školou pre zdravotne a telesne postihnutých v Dolnom Kubíne. Prídu učiteľky s deťmi, spoločne varíme a výťažok z akcie im venujeme," uviedol zázrivský starosta.       

"Družstvá varia halušky podľa svojej chuti. Hodnotí sa čas varenia, kvalita a čas jedenia halušiek. Limit je navariť dve kilá halušiek. Keď súťažiaci navaria viac, ponúkajú haluškami divákov. Súbory niekedy varia aj vystupujú. Pri varení si zaspievajú, zahrajú. Návštevníci si zajedia dobrých halušiek a popočúvajú folklór. Večer sa zapaľuje Jánsky oheň a zabávame sa až do rána," uzavrel Mních.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.05.2016
Na Máčanke zažijú návštevníci off-road, drevorubačov i blato
– Už v sobotu (7. mája) odštartuje v Belej nad Cirochou v okrese Snina nultý ročník podujatia Máčanka. Počas dňa si návštevníci užijú off-roadové, ale aj drevorubačské preteky a gastronomickú súťaž vo varení máčanky, čo je typické jedlo východniarov.
viac
28.11.2016
Vianoce na Orave v podobe ľudového jarmoku, výstavy i zvykoslovného programu
Podoby vianočných sviatkov ožijú na Orave tento rok v decembri v troch podobách.
viac
16.07.2018
Nad Zázrivuof tôňa, tá naša Zázrivá korbáčikom voňä
Víkend v znamení korbáčikov, remesiel, folklóru, krojov a súťaží. Obecná kultúrno-spoločenská udalosť roka. Aj tak by sme mohli v skratke nazvať Zázrivské dni, ktoré sa tohto roku uskutočnia 21. a 22. júla v rázovitej dolnooravskej obci Zázrivá.
viac
28.05.2022
Súťaž vo varení a jedení bryndzových halušiek v Terchovej je po pandémii späť
Družstvá a jednotlivci zo šiestich krajín Európy sa v sobotu predstavia v terchovskom Amfiteátri nad Bôrami na medzinárodnej súťaži vo varení a jedení bryndzových halušiek. TASR o tom informoval organizátor podujatia Jozef Mičo.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %