Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
27.04.2023 04:15

Peľová sezóna brezy sa naplno rozbehla, ostane najsilnejším alergénom


Ilustračná snímka.


V uplynulom týždni sa na území Slovenska naplno rozbehla peľová sezóna brezy. V ovzduší dominoval aj peľ hrabu a jaseňa, práve breza však ostane najvýznamnejším a najsilnejším alergénom najbližších týždňov.


Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Denné koncentrácie vyššie ako tisíc peľových zŕn v metri kubickom (m³) vzduchu dosahoval peľ brezy na celom území Slovenska. Najvyššie hodnoty zachytila monitorovacia stanica v Žiline, a to 5420 peľových zŕn v m³ vzduchu, nasledujú Banská Bystrica (3066), Košice (1557) a Trnava (1181).

"Peľ jaseňa a hrabu dosahoval vyššie hladiny najmä na strednom, severnom a východnom Slovensku. Peľ jaseňa dosiahol najvyššie denné hladiny v Žiline a Banskej Bystrici. Peľ hrabu dosiahol najvyššie koncentrácie v Košiciach a Banskej Bystrici. Peľ ostatných drevín sa vyskytoval v ovzduší v stredných a nižších hladinách," uviedla Lafférsová. Ako dodala, všetky monitorovacie stanice zachytili vo veľmi nízkych koncentráciách už aj peľ tráv z čeľade lipnicovitých.

Na celom území Slovenska bude naďalej v najbližších týždňoch pokračovať peľová sezóna brezy, ktorá ostane najsilnejším a najvýznamnejším alergénom v ovzduší. Denné koncentrácie peľu hrabu a jaseňa budú mať klesajúcu tendenciu. Postupné oteplenie však prinesie celkový nárast denných koncentrácií peľu v ovzduší a ďalšie rozširovanie druhového spektra peľu.

"Pribúdať bude peľ tráv z čeľade lipnicovitých a spolu s ním aj peľ ďalších bylín. V ovzduší sa bude ešte vyskytovať peľ drevín z čeľadí cyprusovité a tisovité, topoľa, vŕby, javora, duba, buka, smrekovca a ďalších ihličnanov," priblížila Lafférsová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.03.2020
Peľová sezóna jelše a liesky pomaly končí, pribúda však peľ brezy
Pomaly sa rozbieha peľová sezóna brezy, najsilnejšieho alergénu tohto obdobia.
viac
30.04.2020
Príroda sa ponáhľa, už je tu aj peľ lipnicovitých tráv
Druhové spektrum peľu v ovzduší sa v minulom týždni rozšírilo o peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých a v teplejších oblastiach Slovenska aj o peľ pŕhľavovitých rastlín. Peľová sezóna brezy prešla svojim vrcholom, ale naďalej dosahovala veľmi vysoké denné koncentrácie na väčšine územia.
viac
09.05.2022
V ovzduší z alergénov naďalej dominuje breza, striedať ju bude peľ tráv
Na celom území Slovenska je najsilnejším a najvýznamnejším alergénom naďalej breza. Tú v priebehu pár týždňov vystrieda peľ tráv, ktorý bude na dlhé obdobie najsilnejším alergénom v ovzduší.
viac
16.05.2022
Peľ brezy, duba či buka dominoval, súvisia s tým žlté povlaky
Peľ brezy, hrabu, duba, buka a ihličnanov z čeľade borovicovitých dominoval v uplynulých dňoch na celom území Slovenska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %