Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
30.06.2022 04:15

Peľová sezóna tráv prešla svojím prvým vrcholom, pokračovať bude naďalej


Ilustračná snímka: (tasr).


Peľová sezóna najsilnejšieho alergénu tohto obdobia, tráv z čeľade lipnicovitých, prešla svojím prvým vrcholom. Pokračovať však bude aj v nasledujúcom období. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.


V uplynulom týždni v ovzduší na území celého Slovenska dominoval peľ tráv z čeľade lipnicovitých spolu so slabšie alergizujúcim peľom pŕhľavovitých. "Najvyššie koncentrácie peľu tráv z čeľade lipnicovitých zachytila monitorovacia stanica v Žiline, a to 437 peľových zŕn v kubickom metri vzduchu," priblížila Lafférsová s tým, že v Žiline boli namerané aj najvyššie denné koncentrácie peľu pŕhľavovitých.

Peľ drevín dosahoval v uplynulom období v ovzduší už len veľmi nízke hladiny, stredné koncentrácie dosahoval peľ bylín, a to najmä skorocelu. "Okrem uvedených druhov sa v ovzduší vyskytoval peľ gaštanu, bazy, lipy, pajaseňa, štiavu, astrovitých, mrlíkovitých a mrkvovitých," doplnila Lafférsová. Vysoké hodnoty dosahovali aj spóry húb zastúpené najmä rodom Cladospórium a Alternária.

V nasledujúcom období bude naďalej pokračovať peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých, ktoré sú najsilnejším alergénom tohto obdobia. Množstvo peľu v ovzduší môže byť lokálne ovplyvňované najmä zrážkovou činnosťou.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.06.2022
Alergikov v týchto dňoch potrápi peľ tráv na celom území Slovenska
V uplynulých dňoch dominoval v ovzduší na území Slovenska peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých spolu s peľom tráv z čeľade lipnicovitých.
viac
24.06.2022
Peľ tráv a pŕhľavy sú dominantné v ovzduší aj naďalej
Peľ tráv spolu s peľom pŕhľavy majú dominantné zastúpenie v ovzduší aj naďalej. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.
viac
15.07.2022
Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých prešla svojím druhým vrcholom
Peľ tráv už na väčšine územia nabral klesajúcu tendenciu a len v chladnejších oblastiach Slovenska dosiahne alergiologicky významné koncentrácie. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.
viac
03.08.2023
Peľová sezóna tráv sa končí, pribúdať budú alergény neskorého leta a jesene
Na území Slovenska sa končí peľová sezóna tráv a v ovzduší bude pomaly pribúdať peľ paliny a ambrózie, silných alergénov neskorého leta a jesene. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %