Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
12.12.2022 11:40

Po prestávke budú v Detve Koledníci, pripravujú aj vianočný jarmok


Ilustračná snímka.


Po prestávke sa tento rok v Detve uskutoční prehliadka vianočných a novoročných hier s názvom Koledníci. Potvrdil to hovorca Detvy Milan Suja s tým, že bude súčasťou detvianskeho vianočného jarmoku, ktorý sa uskutoční v sobotu 17. decembra na Námestí SNP.


Pripomenul, že v rámci 20. ročníka novoročných hier vystúpia koledníci z Podpoľania a folklórne kolektívy z Detvy. Obdobie Vianoc pod Poľanou je desaťročia späté s tradičnou prehliadkou betlehemcov. Každoročne sa na nej zúčastňujú skupiny, ktoré sa podieľajú na uchovávaní vianočných a novoročných hier. Vlani sa však podujatie pre pandémiu nového koronavírusu neuskutočnilo.

"Betlehemci sú neodmysliteľnou súčasťou Vianoc, zvlášť na Podpoľaní, kde je táto tradícia stále živá. A je to raritou v celoslovenskom meradle. Stretnúť betlehemcov v Detve, kráčajúc mestom počas vianočných sviatkov, však raritou určite nie je," podotkol vlani pre TASR pracovník kultúrneho centa v Detve Miroslav Ondrášik. Spresnil, že aj v súčasnosti je aktívnych niekoľko skupín, ktoré obchôdzkami po domoch tešia domácich. "Niektorí si Vianoce bez nich naozaj nedokážu ani predstaviť," poznamenal.

Hovorca dodal, že od pondelka (12. 12.) do piatka (16. 12.) budú pred Domom kultúry v Detve vianočné trhy. Pre obyvateľov pripravili vianočné stánky a aj sviatočný punč. V rámci kultúrneho programu sa predstavia folklórne kolektívy, detský spevácky zbor a bude aj divadelné predstavenie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.12.2016
Betlehemci z Podpoľania priblížia už pomaly zabudnuté Vianočné hry
Už tradičným jarmokom s očakávanými betlehemskými Vianočnými hrami vyvrcholí v sobotu, 17. decembra na hlavnom námestí v historickej časti Detvy, šnúra podujatí s názvom Vianočná Detva 2016.
viac
23.05.2022
Detva sa pripravuje na slávnosti, do obnovy amfiteátra dala 55 000 eur
Mesto Detva sa pripravuje na tohtoročné Folklórne slávnosti pod Poľanou, do renovácie prírodného amfiteátra a jeho areálu investovalo 55 000 eur. Potvrdil to hovorca mesta Milan Suja.
viac
30.09.2022
Pod Poľanu sa po prestávke opäť vracajú tradičné Dni mesta Detva
Pod Poľanu sa po prestávke spôsobenej pandémiou nového koronavírusu opäť vracajú tradičné Dni mesta Detva. Podujatie, ktoré počas prvého októbrového víkendu prinesie folklór, jarmok i výstavu ovocia, zeleniny a kvetov. Samospráva o programe informuje na svojej oficiálnej webstránke.
viac
14.12.2022
Do centra sa vracia Tradičný vianočný jarmok
Po dvojročnej prestávke vynútenej pandémiou sa do centra Popradu vracia Tradičný vianočný jarmok. Jeho 19. ročník začína v stredu a potrvá do soboty (17. 12.).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %