Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
18.05.2020 08:05

Primátori južných regiónov žiadajú, aby bolo súčasťou mini Schengenu aj Maďarsko


Hranica s Maďarskom, Trstené pri Hornáde.


Primátori južných prihraničných regiónov žiadajú vládu, aby v prípade vytvorenia takzvaného mini Schengenu bolo súčasťou otvorenia hraníc aj Maďarsko.


Z iniciatívy primátora Komárna Bélu Keszegha sa 11 primátorov od západu až po východ Slovenska obrátilo spoločným listom na predsedu vlády SR Igora Matoviča, informovala komárňanská radnica.

Primátori žiadajú prehodnotiť platné obmedzenia prechodu hraníc medzi Slovenskom a Maďarskom. „Ide o najdlhší úsek cezhraničných regiónov, kde bol v rámci Schengenského systému voľný pohyb osôb veľmi aktívny. Obmedzenie voľného pohybu značným spôsobom ovplyvňuje nielen hospodársky život obidvoch krajín, ale aj rozdeľuje rodiny a obmedzuje každodenný život obyvateľov. Mnohí už dva mesiace nevideli svojich najbližších,“ tvrdia primátori.

Signatári listu upozorňujú, že podporujú zodpovedný prístup v boji proti novému koronavírusu, no je pre nich nepochopiteľné, že Slovensko pripravuje otvorenie svojich hraníc s Českou republikou a Rakúskom, no s Maďarskom sa táto téma paralelne nerieši. „Tento prístup je nepochopiteľný aj z hľadiska počtu nakazených a rozsahu opatrení, pretože maďarská vláda razantne bojuje proti pandémii,“ uvádzajú primátori v liste premiérovi.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.03.2020
Voľný cezhraničný pohyb pre Slovákov v Maďarsku
Ministerka vnútra SR Denisa Saková sa dohodla s Ministrom vnútra Maďarskej republiky Sándorom Pintérom na voľnom cezhraničnom pohybe občanov Slovenskej republiky, ktorí bývajú alebo pracujú na území Maďarskej republiky najviac do 30 kilometrov od svojich hraníc.
viac
07.04.2020
Zoznam vládnych opatrení prijatých na obdobie Veľkej noci
Voľný pohyb osôb bude obmedzený od 8. do 13. apríla 2020, teda počas veľkonočných sviatkov. V rámci návrhu na rozšírenie opatrení núdzového stavu podľa zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu o tom vláda rozhodla na pondelkovom rokovaní.
viac
17.10.2020
Premiér: V SR sa chystá plošné pretestovanie obyvateľov na nový koronavírus
Na Slovensku sa chystá plošné pretestovanie obyvateľov krajiny v súvislosti s ochorením COVID-19. Vláda sa na projekt pripravuje už tri týždne. Zatiaľ nie je jasné, či testovanie bude povinné alebo dobrovoľné. V sobotu to počas tlačovej konferencie uviedol predseda vlády Igor Matovič.
viac
09.08.2021
Environmentálnym záťažiam v regiónoch pomôžu nové eurofondy
Na environmentálne záťaže pôjde z nových eurofondov 294 miliónov eur. S predstaviteľmi samospráv v okresoch Michalovce, Humenné a Vranov nad Topľou o tom hovorila vicepremiérka. Ako pri riešení týchto problémov môžu pomôcť eurofondy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %