Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
09.09.2022 02:25

Rusovce sa vrátia do čias Rímskej ríše, konať sa tam budú Rímske hry


Ilustračná snímka.


Bratislavské Rusovce sa v sobotu (10. 9.) vrátia opäť takmer o 2000 rokov späť v čase.


Konať sa tam bude tradičné podujatie Rímske hry, ktoré návštevníkov prenesú do čias Rimanov a obdobia, keď bola obec niekoľko storočí súčasťou severnej hranice Rímskej ríše a rozprestieral sa tam vojenský tábor Gerulata. Tento rok sa podujatie bude konať ako oslava zápisu antickej Gerulaty do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Návštevníkov privítajú doboví obyvatelia a legionári z antickej Gerulaty, ktorí prostredníctvom príbehov priblížia históriu, život a zaujímavosti z obdobia rímskeho impéria. "Ožijú hrdinské báje antického Ríma, príbeh o putovaní mladého Gala a vyvrcholia ukážkou cvičení rímskych vojenských jednotiek a vzburou gladiátorov," pozýva starostka Rusoviec Lucia Tuleková Henčelová.

Podujatie sa začína o 13.00 h pri múzeu Antická Gerulata zážitkovým sprievodom Rimanov, na ktorom sa zúčastní viac ako 100 účinkujúcich zo Slovenska, Česka, Poľska a Nemecka. Ukončí ho večer v parku kaštieľa v Rusovciach premiéra slovenského historického dokumentárneho filmu Geruca.

Film rozoberá život Rimanov na južnej strane Dunaja, ktorí obývali severnú hranicu Rímskej ríše pred 1700 rokmi a vybudovali tam viacero miest a vojenských kastelov, pričom jedným z nich bola práve rusovská Gerulata. Príbeh filmu je o dvoch rímskych bratoch a ich láske ku krásnej Germánke. Vo filme odznejú skladby hudobného zoskupenia Synulia z Talianska, ktoré vytvára autentickú hudbu antického Ríma. Ich skladby odzneli napríklad vo filmoch Gladiátor či Osada (The Village), alebo v seriáli Rímska ríša (Empire).

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.09.2017
Do života Rimanov môžete nahliadnuť na XX. ročníku Rímskych hier
XX. ročník Rímskych hier prinesie celé spektrum zo života Rimanov – civilného aj vojenského života.
viac
11.09.2020
V Rusovciach sa bude opäť cestovať do čias Rímskej ríše
V bratislavských Rusovciach sa v sobotu (12. 9.) návštevníci opäť vrátia o niekoľko storočí do minulosti. Konať sa tam bude totiž 23. ročník medzinárodného historického podujatia Rímske hry – Limes Day 2020.
viac
25.04.2022
Panenská ulica bude opäť na jeden deň patriť Dobrému trhu
Dvory, záhrady, výklady či terasy na Panenskej ulici v Bratislave budú opäť na jeden deň patriť návštevníkom i kultúre. Umožní im to tradičné podujatie Dobrý trh, ktorý je naplánované na 30. apríla.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %