Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
08.06.2023 04:15

Samosprávy, verejné a mimovládne organizácie sa môžu prihlásiť do ETM


Banner.


Samosprávy, verejné a mimovládne organizácie sa môžu od štvrtka prihlásiť do Európskeho týždňa mobility (ETM). Môžu predstaviť aktivity v prospech zlepšovania udržateľných foriem dopravy a kvality života obyvateľov.


Témou tohtoročnej kampane je Save energy - Šetri energiu. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Michaela Pšenáková.

"Udržateľná doprava je ilustračným príkladom, že ochrana životného prostredia, ochrana kvality ovzdušia nie je ničím iným, ako ochranou samotného zdravia ľudí. Európsky týždeň mobility je rovnako príležitosť ukázať, že nám všetkým záleží na zmene k lepšiemu a preto sme ochotní začať sami od seba," povedal minister životného prostredia Milan Chrenko.

Tohtoročná téma má upriamiť pozornosť na zníženie používania fosílnych palív v každodennom živote. Kampaň ETM podľa agentúry vytvára priestor povzbudiť ľudí, aby namiesto auta išli napríklad do obchodu pešo či na bicykli.

Riaditeľ SAŽP Michal Maco vyzýva, aby sa do kampane ETM 2023 prihlásili nielen samosprávy, ale aj rôzne inštitúcie, verejné a mimovládne organizácie, školy, súkromné firmy, centrá voľného času či prevádzkovatelia verejnej dopravy. "SAŽP je pripravená pomôcť a metodicky usmerniť pri registrácii, príprave programu, ako aj pri navrhovaní opatrení, ktoré smerujú k udržateľnej doprave a zlepšovaniu ovzdušia," povedal.

Do kampane je možné registrovať sa prostredníctvom webu www.eurotm.sk. Národná koordinátorka kampane Andrea Štulajterová verí, že v tomto roku sa k myšlienke kampane prihlási ešte viac samospráv ako v minulosti. "V spolupráci s organizáciami a inštitúciami vo svojich sídlach pripravia pre obyvateľov množstvo podujatí a zavedú množstvo opatrení, ktoré budú znižovať potrebu obyvateľov pohybovať sa autom," poznamenala.

Európsky týždeň mobility sa každoročne koná od 16. do 22. septembra. Cieľom je motivovať mestá a obce na zavádzanie ekologických a inteligentných dopravných riešení, ktoré zlepšujú dostupnosť pre obyvateľov a znižujú negatívne dosahy z dopravy na životné prostredie. Vlani sa ho na Slovensku zúčastnilo 64 samospráv a 35 organizácií.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.09.2018
Tohtoročný Európsky týždeň mobility podporuje myšlienku kombinovanej dopravy
Európsky týždeň mobility (ETM) sa v tomto roku koná pod heslom: "Kombinuj a choď!" v dňoch 16. až 22. septembra. Cieľom tohtoročnej kampane je myšlienka podporiť výber rôznych druhov dopravy tak, aby sa bolo možné nimi dostať v meste do jeho rôznych častí.
viac
16.09.2019
Európsky týždeň mobility v Žiline prinesie množstvo aktivít a MHD zadarmo
Žilina sa aj v tomto roku zapája do Európskeho týždňa mobility, ktorý sa koná od 16. do 22. septembra.
viac
09.09.2021
Európsky týždeň mobility 2021
Už len týždeň ostáva do začiatku tradičnej kampane zameranej na udržateľnú mobilitu v našich mestách a obciach. Do jubilejného dvadsiateho ročníka EURÓPSKEHO TÝŽDŇA MOBILITY 2021 sa môžu samosprávy registrovať ešte do 15. septembra 2021 prostredníctvom webovej stránky www.eurotm.sk.
viac
27.06.2022
Štartuje kampaň Európsky týždeň mobility, témou bude Lepšia dostupnosť
Na Slovensku štartuje kampaň Európsky týždeň mobility (ETM). Tento rok bude témou Lepšia dostupnosť, s mottom Cestujme zodpovedne. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Michaela Pšenáková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %