Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
26.05.2023 07:00

SK8: O regionálnych otázkach sa má rozhodovať na úrovni samosprávy


Snímka zdroj: (samospravnekraje.sk).


O rozvoji regiónov sa má rozhodovať na úrovni samosprávy, tvrdí to 84 percent respondentov.


Vyplýva to z výsledkov prieskumu verejnej mienky o vnímaní samosprávnych krajov v oblasti regionálneho rozvoja, dopravy a zdravotníctva, ktorý predstavilo združenie samosprávnych krajov SK8.

Medzi prioritné oblasti rozvoja regiónov považujú respondenti zdravotnú starostlivosť, budovanie dopravnej infraštruktúry, služby pre seniorov, životné prostredie, ako aj vzdelávanie. Samotné investície v rámci finančnej pomoci z európskych zdrojov by mali smerovať do menej rozvinutých okresov, myslí si to 56 percent respondentov a do regiónov s vysokou nezamestnanosťou (52 percent respondentov).

Najväčšou výzvou pre samosprávy aj štát v oblasti dopravy je zvýšiť percento ľudí využívajúcich niektorú z foriem udržateľnej dopravy. Podľa výsledkov prieskumu, takmer polovica respondentov uviedla, že ich hlavným spôsobom dopravy je automobil. Len 17 percent respondentov uviedlo, že využíva verejnú dopravu a 66 percent opýtaných je ochotných zmeniť spôsob dopravy za ekologickejší. Pre respondentov je dôležité to, aby bola zabezpečená dostupnosť a nadväznosť spojení, kvalitná infraštruktúra a cena. Ide o atribúty, pri ktorých by boli respondenti ochotní zmeniť spôsob prepravy za environmentálne prijateľnejší.

Zdravotná starostlivosť dominuje medzi opýtanými ako najdôležitejšia oblasť pre rozvoj regiónov, uvádza to viac ako 90 percent respondentov. Spokojnosť s poskytovanou zdravotnou starostlivosťou v regiónoch vyjadrilo 55 percent opýtaných, pričom pri výbere lekára je pre ľudí dôležitá hlavne dobrá recenzia o lekárovi, ako aj dostatočná prax.

Prieskum realizovala Agentúra Median SK v období od 28. apríla až 6. mája na vzorke 1007 respondentov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.01.2020
Od roku 2021 majú o regionálnych eurofondoch rozhodovať samosprávy
O fondoch EÚ určených na regionálny rozvoj by mali od začiatku roka 2021 rozhodovať samosprávy. Povedal to v utorok 7. januára podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu R. Raši po podpise memoranda o spolupráci so zástupcami ZMOS, ÚMS a SK8.
viac
28.07.2020
Papierová agenda je v útlme
Združenie miest a obcí Slovenska zrealizovalo ďalší prieskum, ktorý ukazuje, že spracovanie agendy iba v papierovej podobe sa postupne dostáva do útlmu a je nahradené viacerými elektronickými spôsobmi.
viac
28.12.2020
Ako samosprávy využívajú online prenos
Združenie miest a obcí Slovenska sa v nedávnom prieskume venovalo možnostiam obcí a miest pri zabezpečovaní online vysielania z rokovaní zastupiteľstiev.
viac
28.04.2021
Potreba budov je kľúčová pre rozhodovanie o investíciách
Združenie miest a obcí Slovenska na základe nedávneho prieskumu konštatuje, že stav energetických zariadení a eurofondové výzvy sú kľúčové pre rozhodovanie o investíciách samospráv v tepelnom hospodárstve.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %