Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
23.09.2021 01:50

Zdravotníctvo reformu potrebuje, treba však začať v ambulanciách


Ilustračná snímka


Zastupiteľstvo Banskobystrického samosprávneho kraja dnes (23. septembra) prijalo zásadné uznesenie, ktorým reaguje na vládny návrh zákona novej kategorizácie nemocníc.


Podľa župy je takto postavený návrh nedostatočný, pretože nerieši príčiny, ale len symptómy skutočného problému. Začať treba podľa kraja zmenami v ambulantnom sektore, posilniť lekárov prvého kontaktu i špecialistov, a tak predchádzať zbytočným hospitalizáciám.

Poslanci Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) na svojom dnešnom rokovaní prijali uznesenie, ktorým poverili vedenie Úradu BBSK diskutovať s ministerstvom zdravotníctva o potrebe komplexnej reformy zdravotnej starostlivosti, vrátane všeobecnej a špecializovanej ambulantnej starostlivosti.

Poslanci tak zareagovali na vládny návrh zákona, ktorý rieši kategorizáciu nemocníc, bez predošlej komplexnej reformy v ambulantnom sektore. Takto postavený návrh podľa uznesenia, ktoré prijali, nesie so sebou „veľké riziko, že dostupnosť ústavnej zdravotnej starostlivosti výrazne klesne, z dôvodu nedostatku lôžok.“

Potrebná je komplexná reforma

Krajskí poslanci sa uzniesli, že Banskobystrický samosprávny kraj môže podporovať len takú kategorizáciu nemocníc, ktorá bude súčasťou komplexnej reformy zdravotníctva a zabezpečí výrazne lepšie fungovanie všeobecnej a špecializovanej ambulantnej zdravotnej starostlivosti.

Samotné prekategorizovanie okresných nemocníc v kraji na komunitné nemocnice, ako ich definuje návrh, a to bez predchádzajúcich reforiem ambulantnej starostlivosti, bude znamenať ohrozenie dostupnosti a kvality zdravotnej starostlivosti.

„Sme presvedčení, že to môže spôsobiť celkovo menšiu schopnosť nášho zdravotníctva liečiť, ako aj predchádzať vážnym priebehom ochorení. Túto tému sme otvorili preto, že sa nám zdá, že debata sa začala z pohľadu záujmov pacienta a jeho zdravia zle a v nesprávnom poradí. Jednoducho povedané – na nemocnice sa nemôžeme pozerať izolovane a nemôžeme začínať s reformovaním od nich. Najprv treba vyriešiť dostupnú zdravotnú starostlivosť v ambulantnom sektore, ktorá má priamy vplyv na počty pacientov v nemocniciach,“ povedal predseda BBSK Ján Lunter.

Prvý krok: Stop zbytočným hospitalizáciám

Prestavbe lôžok v nemocniciach a celkovo inej štruktúre ústavných zdravotníckych zariadení jednoznačne musí predchádzať sfunkčnenie všeobecnej a špecializovanej ambulantnej starostlivosti.

„Náš problém nie je len v tom, kde a za akých okolností liečime ľudí v nemocniciach alebo kde a aké máme lôžka. To je už len symptóm problému. Náš problém je v tom, že na tých lôžkach končia aj pacienti, ktorí by sa na ne vôbec nemali a nemuseli dostať, keby dostali včasnú diagnostiku a včasnú liečbu ešte pred nemocnicou. Lenže v nemocniciach končia preto, lebo ich ambulantná sieť nezachytí včas alebo ich nezachytí vôbec,“ hovorí podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

Podľa dostupných dát OECD má Slovensko len v porovnaní s priemerom ostatných krajín V4 o 7 percent vyšší počet hospitalizácií pacientov s vybranými diagnózami, tiež vyšší počet hospitalizácií s niektorými diagnózami než väčšina krajín EÚ.

„Za tým sú potom aj mŕtvi, aj zbytočne nákladne liečení, aj už povedzme nikdy nevyliečení tak, ako keby dostali zdravotnú starostlivosť včas. Preto by malo byť prvým cieľom reformy zdravotníctva nie presúvať pacientov v nemocniciach, ale znížiť počet pacientov v nemocniciach. A predchádzať prestavbe lôžok by mala prestavba systému ambulancií,“ dopĺňa Ondrej Lunter.

Podpora lekárov prvého kontaktu

V dôchodkovom veku, teda vo veku 65 a viac rokov, je dnes už takmer tretina všeobecných lekárov na Slovensku. Odchod do dôchodku väčšinou znamená zánik ambulancie a stále redšiu sieť všeobecných lekárov i zubárov.

„U nás v kraji je priemerný vek všetkých všeobecných lekárov pre dospelých 57 a pre deti a dorast 59 rokov. To znamená, že potrebujeme extrémne zvýhodniť regióny, kde chýbajú alebo budú čoskoro chýbať - a musíme vidieť, či taká podpora aj funguje. Tiež je nevyhnutné posilniť právomoci a vybavenie všeobecných lekárov, aby mohli viac a lepšie diagnostikovať a liečiť pacientov a nie ich len distribuovať k nedostatkovým špecialistom. Až potom budeme vedieť, kde a ako potrebujeme riešiť nemocnice,“ hovorí Ondrej Lunter.

Čakacie doby u niektorých špecialistov sú aj viac ako dva mesiace a mnohí pacienti sa dostávajú do nemocníc aj preto, že im zdravotnú starostlivosť nedokázala včas poskytnúť sieť špecializovaných ambulancií.

Reforma áno, ale v správnom poradí

„Prestavbe nemocníc musí predchádzať prestavba systému lekárov prvého kontaktu a celej ambulantnej starostlivosti. S týmto chceme viesť diskusiu aj s partnermi na SK8, aj s ministerstvom zdravotníctva, aj s verejnosťou prostredníctvom médií,“ povedal Ján Lunter s tým, že BBSK už na najbližšom rokovaní SK8 túto svoju pozíciu predloží partnerom zo samosprávnych krajov, ktorých bude žiadať o podporu a spoločné stanovisko smerom k ministerstvu zdravotníctva.

„Považujeme to za jednu z najdôležitejších otázok súčasnosti. Preto sme radi, že taká diskusia konečne začne, a my do nej chceme prispieť našou pozíciu,“ uzavrel Ondrej Lunter.

Autor: (ts-BBSK, Lenka Štepáneková)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.09.2020
Publikácia o kraji sa zameriava na potenciál i nevýhody regiónu
Kraj plný rozdielov a aj zaostávajúci región so skrytým potenciálom, ktorému bráni v raste dramatický pokles počtu obyvateľov.
viac
21.10.2020
Obchodovanie s ľuďmi - nezatváraj pred tým oči!
Obchodovanie s ľuďmi je celosvetový problém, Slovensko nevynímajúc. Ministerstvo vnútra SR pri príležitosti Európskeho dňa boja proti obchodovaniu s ľuďmi, ktorý každoročne pripadá na 18. októbra, organizuje množstvo seminárov, prednášok a osvetových podujatí.
viac
08.05.2021
Mobilné očkovanie je hlavná cesta, ako dostať vakcínu k najohrozenejším
Očkovacie centrum Banskobystrického samosprávneho kraja navštívil v piatok minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský spolu so štátnym tajomníkom Kamilom Százom. Okrem prehliadky centra absolvovali aj rokovanie s vedením BBSK, na ktorom otvorili všetky kľúčové témy týkajúce sa očkovania.
viac
01.10.2021
Predsedovia krajov rokovali o ich financovaní i reforme zdravotníctva
Predsedovia samosprávnych krajov sa vo štvrtok stretli na 17. rokovaní zhromaždenia Združenia samosprávnych krajov SK8. Na stretnutí v Oponiciach v okrese Topoľčany dominovali témy optimalizácie siete nemocníc, financovania sociálnych služieb, prípravy zákona o verejnej doprave.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %