Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
07.12.2019 01:55

SK8: O výzvach pre regióny by mali rozhodovať regióny, tvrdí J. Viskupič


Predseda SK8 a Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič. Snímka zdroj: 24hod.sk


Združenie samosprávnych krajov SK8 má ambíciu zvýšiť kvalitu a úroveň spolupráce s vládou SR formou pravidelných pracovných stretnutí.


Aktuálne obhajuje pozíciu krajov v nastavení nového programového obdobia využívania prostriedkov Európskej únie na roky 2021 - 2027. Predseda SK8 a Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič uviedol, že chcú dostať úroveň rozhodovania o regionálnych peniazoch na regióny.         

Prostriedky z Európskej únie výrazne pomáhajú pri rozvoji regiónov. Mestá, obce i vyššie územné celky však sa však stretávajú s problémami s čerpaním. "Prichádzame o veľké peniaze. Vidíme, že na Slovensku sú výzvy nezmyselne nastavené, keďže sa kreujú v centre. Regióny vedia, čo potrebujú," povedal Viskupič. Kraje by mali získať túto kompetenciu a potom sú pripravené prebrať aj zodpovednosť.       

K otázke rokovaní SK8 s vládou predseda združenia uviedol, že predobraz majú v Českej republike, kde sa zástupcovia asociácie krajov a vlády stretávajú na štvrťročnej báze. SK8 sa podľa Viskupiča zatiaľ darí rokovať iba s jednotlivými rezortnými ministrami. Združenia zastupujúce občanov - Združenie miest a obcí Slovenska, Únia miest Slovenska i SK8 - by mali byť podľa jeho slov k vláde v partnerskom postavení.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.01.2020
Od roku 2021 majú o regionálnych eurofondoch rozhodovať samosprávy
O fondoch EÚ určených na regionálny rozvoj by mali od začiatku roka 2021 rozhodovať samosprávy. Povedal to v utorok 7. januára podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu R. Raši po podpise memoranda o spolupráci so zástupcami ZMOS, ÚMS a SK8.
viac
05.05.2020
Reforme verejnej správy sa bude v parlamente venovať špeciálna komisia
Reforme verejnej správy sa bude v Národnej rade (NR) SR venovať špeciálna komisia, ktorá bude zriadená pod parlamentným výborom pre verejnú správu a regionálny rozvoj.
viac
20.10.2021
Samosprávy môžu dostať z plánu obnovy až 1,3 miliardy eur
Plán obnovy a odolnosti Slovenska môže výrazne pomôcť rozvoju regiónov a spolupráca vlády so samosprávami je v tomto smere veľmi dôležitá. Obce, mestá a vyššie územné celky môžu priamo získať z plánu obnovy až 1,3 miliardy eur, musia však byť na ich využitie pripravené.
viac
09.12.2023
ZMOS a SK8 opätovne žiadajú vládu o dofinancovanie samospráv
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Samosprávne kraje Slovenska (SK8) opätovne žiadajú vládu o dofinancovanie samospráv. Predstavitelia združení to zopakovali na spoločnej piatkovej tlačovej besede. O dofinancovaní by mali rokovať s ministerstvom financií.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %