Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
22.02.2023 12:35

Sysle sa pre prudké oteplenie zobudili o mesiac skôr, sú vysilené


Snímka zdroj: (tasr).


Sysle sa tento rok pre prudké oteplenie zobudili o mesiac skôr. Sú vysilené a nemajú dostatok potravy. Informovalo o tom Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ).


"Sysle sa každoročne budia zhruba v polovici až koncom marca, čiže odteraz približne o mesiac. Tento rok nám z viacerých lokalít hlásia zobudené syslíky, ktoré už majú prechodené nory a výhrabky pri norách, to znamená že sú zobudené už zhruba týždeň," povedala Katarína Tuhárska z BROZ, manažérka projektu na ochranu sysľa na Slovensku - LIFE Syseľ. Zrejme ide o rekord v rámci prebúdzania sysľov po zime. BROZ má záznamy z posledných rokov zo zobúdzania koncom februára.

"Sysle sú po zimnom spánku vysilené, potrebujú veľmi rýchlo nabrať energiu a prijímať potravu. Aktuálne však preto, že sa ešte príroda neprebudila, nevedia skoro nič nájsť. Nie je dostupný hmyz a nie sú ešte rozkvitnuté rastliny," priblížila Tuhárska. Dokážu si nájsť nejaké staré plody, napríklad šípky alebo bobuľové ovocie z minulého roka, ale za potravou musia behať ďaleko od nôr a keďže sú ešte slabé, sú momentálne veľmi ľahkou korisťou predátorov, vysvetlila.

BROZ sa preto z projektu chystá zobudené sysle prikrmovať semiačkami. Nejde však o dlhodobé riešenie. Dôležité je podľa organizácie manažovať okolitú krajinu tak, aby v nej zostávali "nedopasky" alebo nepokosené pásy, v ktorých sú napríklad trávy so zvyškom semien alebo staré bodliaky. V takýchto rastlinách zimuje aj množstvo hmyzu, ktoré sysle nájdu.

Riešením je aj viac ovocných stromov v krajine, aby si sysle mohli nájsť spadnuté jablko či hrušku. "To sú všetko veci, na ktoré treba pri hospodárení v krajine myslieť, nie len pre eróziu pôdy, úkryty pre hmyz, ale aj pre širšie súvislosti," poukázal BROZ. Dodal, že takýto prístup ku krajine môže zachrániť aj skoro zobudené sysle a pomôcť zachovať biodiverzitu aj v časoch meniacej sa klímy.

Vďaka aktivitám projektu LIFE Syseľ stúpla početnosť a stabilita syslích populácií na Slovensku. Celkový počet sysľov sa za dva roky zvýšil z 20 000 na 36 000.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.06.2020
Na Záhorie sa vrátil vzácny vták včelárik zlatý
Na Záhorie sa vrátil vzácny druh vtáka včelárik zlatý. Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ) v spolupráci s nadáciou Green Foundation a Štátnou ochranou prírody SR pripravilo podmienky na jeho návrat.
viac
09.11.2021
Ľudia majú vymyslieť nové pranostiky
Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ) vyzýva ľudí na internete, aby vymysleli nové pranostiky pre svet v klimatickej kríze. Online kampaň #novepranostiky bude prebiehať počas klimatického samitu v Glasgowe (COP26).
viac
16.03.2022
Na bratislavskom letisku žije najväčšia slovenská populácia sysľov
Na bratislavskom letisku žije najväčšia slovenská populácia sysľov, je ich 10 000. Celkovo je na Slovensku 28 000 sysľov.
viac
13.04.2023
BROZ odchytáva sysle, chce tak posilniť genetiku ich populácií
Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ) aj tento rok odchytáva sysle, začalo na letisku v Bratislave. Chce tak posilniť genetiku syslích populácií.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %