Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
28.10.2022 08:25

Transformácia DSS v Ladomerskej Vieske za vyše 3,2 milióna eur napreduje


Snímka zdroj: (tasr).


Projekt deinštitucionalizácie Domova sociálnych služieb (DSS) Ladomerská Vieska za vyše 3,2 milióna eur v okrese Žiar nad Hronom napreduje.


Práce sa počas leta začali v objektoch, ktoré čaká rozsiahla rekonštrukcia i na pozemku, kde pre klientov DSS postavia nové ubytovacie kapacity. Uviedla to hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Lenka Štepáneková.

"Prvé stavenisko, rodinný dom, ktorý sa bude v rámci projektu rekonštruovať v Ladomerskej Vieske, bolo staviteľovi odovzdané v júni. Druhé stavenisko, pozemok v Žiari nad Hronom, určený na výstavbu nového zariadenia sociálnych služieb, bol staviteľom odovzdaný v polovici júla a ďalšie stavenisko, rodinný dom v Ladomerskej Vieske, bolo odovzdané začiatkom augusta. Na všetkých stavbách aktuálne prebiehajú práce, na novostavbe je v súčasnosti zabetónovaná základová doska a už sa ide stavať," priblížila Štepáneková.

Projekt transformácie DSS počíta s rekonštrukciou súčasných objektov zariadenia na Centrum denných aktivít i ubytovacie priestory so samostatnými vchodmi. Deinštitucionalizácia však ráta i rekonštrukciou zakúpeného dvojdomu v Ladomerskej Vieske a výstavbou nového dvojdomu v Žiari nad Hronom. Výsledkom prvej etapy transformácie DSS budú objekty, v ktorých bude zariadenie poskytovať sociálne služby a tiež postupné odsťahovanie sa zariadenia z kaštieľa v Ladomerskej Vieske, kde v súčasnosti pôsobí.

DSS v Ladomerskej Vieske poskytuje starostlivosť desiatkam zdravotne postihnutých mužom s duševnými poruchami a poruchami správania. Cieľom projektu je umožniť ľuďom s postihnutím návrat do bežného života i eliminácia spoločenskej diskriminácie týchto klientov. Na deinštitucionalizáciu zariadenia získal BBSK finančnú podporu z európskych štrukturálnych a investičných fondov, projekt by mal byť dokončený do konca roka 2023.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.09.2017
Tradičná župná výstava jesene je späť
Aj tento rok pripravili klienti domovov sociálnych služieb (DSS) v pôsobnosti Žilinskej župy tradičnú jesennú výstavu. Priestory foyer Žilinského samosprávneho kraja zaplnilo 27 vystavovateľov z 26 DSS, ktorí pre návštevníkov pripravili unikátne výrobky z dreva, skla, hliny, textilu či papiera.
viac
23.07.2020
Župa bude spolupracovať s Asociáciou subjektov sociálnej ekonomiky
Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ján Lunter a predseda Asociácie subjektov sociálnej ekonomiky Ivan Mako dnes podpísali memorandum o vzájomnej spolupráci. To má prispieť aj k lepšej vyjednávacej pozícii smerom k ministerstvu práce, sociálnych vecí a rodiny.
viac
14.04.2021
Práce na ceste na Muráni po zime pokračujú
Po zimnej prestávke začala spoločnosť Skanska SK s druhou etapou prác na sanácii zosuvu cesty II/531 medzi Muráňom a Muránskou Hutou. Včera si bol úsek prezrieť aj predseda BBSK Ján Lunter, ktorý zároveň informoval o nevyhnutných úplných uzáverách. Tie začnú 3. mája a potrvajú predbežne do 18. júla.
viac
13.06.2023
Kraj obnoví pavilón Domova sociálnych služieb na Záhonku vo Zvolene
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) pripravuje obnovu jedného pavilónu Domova sociálnych služieb na Záhonku vo Zvolene, čím dokončí komplexnú rekonštrukciu celého zariadenia. Potvrdila to hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %