Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
02.03.2020 01:00

Úradníci sa budú učiť, ako lepšie zvládať komunikáciu s občanom


Ilustračná snímka: (int.).


Zlepšenie komunikácie s klientmi, zvládanie náročných situácií či motivácie a ich vplyv na prácu zamestnancov samosprávy je cieľom vzdelávacieho projektu, ktorý spúšťa Mestský úrad vo Veľkom Šariši. Výsledkom bude i publikácia, ktorá bude slúžiť ako návod ostatným samosprávam.


„Pripravili sme vďaka spolupráci s Fakultou manažmentu Prešovskej univerzity (PU) v Prešove a mestom Sabinov a Lipany pilotný projekt vzdelávania zamestnancov samospráv. V projekte sa nezameriavame na odborné vzdelávanie, nie je jeho charakterom to, že vyjde nový predpis a ľudia musia reflektovať na novú právnu úpravu. Ideme sa zaoberať skôr ich osobnostnými alebo psychologickými prejavmi, aby sme zlepšili komunikáciu s občanmi, ktorá mnohokrát môže byť negatívne vnímaná. Niekedy to ani nie je spôsobené samotnými ľuďmi, ktorí pracujú v úrade, ale prídu k ním klienti, ktorí môžu byť podráždení a to všetko sa prenáša do komunikačnej úrovne,” uviedol primátor Veľkého Šariša Viliam Kall.

Ďalším aspektom bolo podľa jeho slov pripraviť modul zvládania stresových situácií. „Tretí modul je pre zamestnancov, ktorí dlhodobo pracujú v úrade a môžu cítiť istú formu osobnostného vyhorenia,” vysvetlil Kall.

Do projektu, ktorý potrvá do konca septembra, je zapojených takmer 50 účastníkov. Venovať sa im budú vysokoškolskí pedagógovia, koučovia či psychológovia. „Riešiť sa budú rôzne modulové situácie. Niekto si zahrá nazlosteného občana, ktorý prišiel na úrad niečo riešiť, druhý sa bude musieť naučiť túto informáciu zvládnuť a spracovať,” priblížil Kall.

„Projekt považujem za veľmi užitočný, zmysluplný a potrebný pre samosprávy, pre čo najkvalitnejšie vykonávanie jednotlivých procesov a plnenie poslania voči občanom. Vzdelávanie zamestnancov mestských úradov zabezpečí naša fakulta profesionálnymi vedecko-pedagogickými pracovníkmi až z troch katedier fakulty, ktoré sa jednotlivými predmetnými oblasťami dlhodobo odborne zaoberajú,” povedal Róbert Štefko z Fakulty manažmentu PU v Prešove.

Svoj model fungovania úradu predstaví aj poľské mesto Gribow, ktoré je partnerským mestom Veľkého Šariša a podieľa sa na projekte.

„Myslíme si, že to bude prospešné pre všetky zapojené samosprávy. Veríme, že naši vedúci jednotlivých odborov budú podávať získané informácie ďalej,” povedal prednosta Mestského úradu v Lipanoch Emil Jacko.

„Chceme budovať moderný a odborný mestský úrad, chceme, aby sa naši zamestnanci neustále vzdelávali. Niektorí tu robia aj niekoľko desiatok rokov a je cítiť možno aj vyhorenosť, preto to chceme i takýmto spôsobom opäť naštartovať a motivovať ich,” doplnil prednosta Mestského úradu v Sabinove Martin Judičák.

Projekt je spolufinancovaný z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko - Slovensko 2014 - 2020 a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Hodnota projektu je viac ako 41 000 eur, z toho je príspevok mesta Veľký Šariš vo výške približne 2000 eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.05.2019
V meste pribudli pre peších a cyklistov dve nové lávky cez Torysu
Pre peších a cyklistov pribudli v meste Veľký Šariš neďaleko Prešova dve nové lávky cez rieku Torysa. Jednej z nich budú môcť miestni vymyslieť aj meno.
viac
23.02.2021
Prešovská univerzita spúšťa výučbu včelárstva, zriadi aj včelnice
Prešovská univerzita (PU) v Prešove zaradila do vzdelávacieho programu v letnom semestri nový predmet včelárstvo.
viac
13.04.2021
Úradníci sa učia, ako lepšie komunikovať s občanmi
Zamestnanci Mestského úradu vo Veľkom Šariši, v Sabinove a v Lipanoch sa učia, ako zlepšiť komunikáciu s klientmi a ako zvládať náročné situácie v práci.
viac
04.01.2022
ZMOS prichádza s enviroakadémiou
Združenie miest a obcí Slovenska prichádza s enviroakadémiou. Cieľom tejto agendy bude pokrytie kľúčových aspektov životného prostredia z hľadiska miestnej územnej samosprávy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %