Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
22.01.2021 08:35

Usmernenie k výpočtu tzv. európskeho úroku z omeškania


Ilustračná snímka.


Združenie miest a obcí Slovenska dáva do pozornosti informáciu Úradu pre reguláciu hazardných hier. Ide o usmernenie týkajúce sa výpočtu tzv. európskeho úroku z omeškania.


Dokument s názvom Oznámenie referenčnej sadzby – vzorce.xls umožňuje výpočet úrokovej sadzby, a to jednoduchým vkladaním základných údajov týkajúcich sa prevádzkovania hazardných hier na území obcí do príslušných polí. Súčasťou uvedeného dokumentu je aj referenčná sadzba prevádzkovateľov hazardných hier, na základe ktorej si obec ako správca odvodu príslušný úrok vypočíta. Vzor oznámenia predpisu výšky úroku z omeškania nájdu obce taktiež v časti Metodické usmernenia – Usmernenia pre obce.

Výpočet úroku za obdobie odkladu úhrady odvodu vyplýva z § 30o ods. 1 písm. a) zákona č. 67/2020 Z. z. o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 v znení zákona č. 156/2020 Z. z. (ďalej len „zákon o finančných opatreniach“). Podľa § 30o ods. 1 písm. a) a b) zákona o finančných opatreniach je prevádzkovateľ hazardnej hry povinný za obdobie odkladu úhrady odvodu podľa zákona o hazardných hrách uhradiť úrok podľa Oznámenia Komisie o revízii spôsobu stanovenia referenčných a diskontných sadzieb (2008/C 14/2). 

Usmernenie pre obce je k dispozícii TU 

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.10.2020
Kamery - využitie na monitorovanie hustoty a počtu osôb pred odberným miestom
Kamery obcí a miest a ich prípadné využitie na monitorovanie hustoty a počtu osôb pred testovacím odberným miestom pri plošnom testovaní – usmernenie.
viac
05.01.2021
Január 2021 priniesol viaceré zmeny týkajúce sa poistných systémov
Združenie miest a obcí Slovenska dáva do pozornosti zmeny v sociálnom poistení platné od januára tohto roka. Od 1. januára 2021 sa zjednodušujú aj povinnosti zamestnancom a zamestnávateľom, pričom sa odstránili viaceré duplicitné byrokratické postupy.
viac
05.08.2021
Obce zapojené v DCOM-e splnia povinnosti zákona proti byrokracii automaticky
Obce zapojené v DCOM-e splnia povinnosti zákona proti byrokracii automaticky. Nemusia preto využívať portál www.oversi.gov.sk. Od 1. septembra 2021 začína platiť na Slovensku zákon proti byrokracii.
viac
18.02.2022
ZMOS upozorňuje rezort školstva, že nejasnosti spôsobujú komplikácie
Združenie miest a obcí Slovenska požiadalo v druhej polovici januára rezort školstva o usmernenie v súvislosti s novelou Zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve, ktorú parlament schválil tesne pred koncom minulého roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %