Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
04.06.2018 04:07

V meste osádzajú 20 špeciálnych kontajnerov na drobný elektroodpad


Ilustračná snímka zdroj: asekol


Banskobystričania môžu od júna triediť už aj nepotrebný drobný elektroodpad, akým sú napríklad fény, mixéry, kalkulačky, rádiá, telefóny, menšie elektrické náradie či hračky, ale i batérie a akumulátory. V meste postupne umiestnia 20 špeciálnych červeno-bielych kontajnerov.


Prvý osadili v pondelok pri vstupe k jednému z bytových domov na Ulici Trieda SNP.

"Mať čisté a zdravé mesto je pre nás dôležité. Preto som rád, že v Banskej Bystrici pribudne 20 červeno-bielych kontajnerov, ktoré umožnia obyvateľom triediť nepotrebný elektroodpad. Ich výhodou je, že sú ľuďom dostupné kedykoľvek a nemajú otváracie hodiny ako napríklad zberné dvory," konštatoval primátor Banskej Bystrice Ján Nosko. Mesto je druhým krajským, celkovo šiestym na Slovensku, kde majú kontajnery určené na triedenie a zber malých elektrospotrebičov.       

"V tomto roku môže využívať červeno-biele kontajnery už viac ako 200.000 obyvateľov," zdôraznil Ronald Blaho, konateľ organizácie zodpovednosti výrobcov ASEKOL SK. "Za rok a pol fungovania sme prostredníctvom nich vyzbierali už viac ako 16 ton drobného elektra, čo je veľmi dobrá správa pre životné prostredie," dodal.       

Zber elektroodpadu i použitých batérií a akumulátorov je financovaný z príspevkov výrobcov, ktorí na trh uvádzajú elektrospotrebiče, elektrické zariadenia, batérie a akumulátory.       

Podľa Blaha sa na výrobcov podľa zákona o odpadoch vzťahuje princíp rozšírenej zodpovednosti, to znamená, že výrobcovia sú zodpovední za nakladanie s výrobkami z ich produkcie i po skončení jeho životného cyklu, teda vo fáze elektroodpadu či použitých batérií a akumulátorov. Výrobcovia majú povinnosť zabezpečiť plnenie stanovených limitov zberu, zhodnotenia a recyklácie, ktoré sa každoročne zvyšujú.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.06.2020
Banská Bystrica sa stala lídrom v zbere a recyklácii elektroodpadu
Obyvatelia Banskej Bystrice už tretí rok úspešne využívajú sieť stacionárnych červeno-bielych kontajnerov určených na zber malého elektroodpadu, batérií a akumulátorov.
viac
18.11.2020
Zbaviť sa starých chladničiek i práčok bude od decembra jednoduchšie
Banskobystričania budú môcť od decembra využiť novú službu v oblasti ekologického nakladania s elektroodpadom, ktorú im ponúka mesto spoločne so Združením výrobcov elektrospotrebičov pre recykláciu – Envidom - priamo z adresy bydliska.
viac
09.12.2020
Zber drobného elektroodpadu od decembra už aj v Petržalke
Zvýšiť podiel vytriedenej zložky z komunálneho odpadu v Petržalke majú aj červeno-biele kontajnery určené na zber drobného elektroodpadu.
viac
03.04.2023
Občania vlani vyzbierali 2680 ton bioodpadu, v roku 2021 viac
Mesto Banská Bystrica za minulý rok eviduje mierny pokles vyzbieraného biologicky rozložiteľného odpadu z domácností rodinných domov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %