Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
17.05.2023 11:40

V rómskej osade dobudujú a obnovia cesty a chodníky, obec získala NFP


Ilustračná snímka: (tasr).


V obci Ľubotín v Staroľubovnianskom okrese sa začínajú stavebné práce na miestnych komunikáciách v rómskej osade.


Zo zverejnenej zmluvy so zhotoviteľom, ktorú obec nedávno podpísala, vyplýva, že práce potrvajú štyri mesiace od odovzdania staveniska a celkové náklady sú na úrovni 596 000 eur. Samospráva získala na projekt dotáciu z európskych fondov.

Súčasťou projektu je výstavba nových komunikácií, ale aj rekonštrukcia tých pôvodných v časti Hliník. Cieľom projektu je vďaka prepojeniu osady s centrom obce odstrániť fyzickú bariéru medzi majoritným obyvateľstvom a rómskou komunitou. Okrem toho chce samospráva zlepšiť prístup Rómov k základným obecným službám, verejným priestorom a občianskej infraštruktúre.

Obec na webovej stránke informovala o tom, že projekt realizujú vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci operačného programu Ľudské zdroje. Samospráva získala na tento zámer nenávratný finančný príspevok (NFP) vo výške 470 000 eur. Zrekonštruuje sa približne 3300 štvorcových metrov pôvodných komunikácií a postaví sa 1200 štvorcových metrov nových ciest a chodníkov. V obci žije momentálne takmer 1400 obyvateľov, v rómskej osade, ktorej sa projekt týka, bývajú približne tri stovky z nich.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.12.2016
MV SR podporí svojpomocnú výstavbu obydlí prostredníctvom mikropôžičiek
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky (MV SR) ako sprostredkovateľský orgán pre Operačný program Ľudské zdroje (OP ĽZ) poskytne 13,5 milióna eur na finančné nástroje pre svojpomocnú výstavbu obydlí a podporu sociálnych podnikov.
viac
28.02.2017
Obce s rómskymi komunitami budú môcť odstrániť čierne skládky odpadu
Obce s marginalizovanými rómskymi komunitami budú mať príležitosť odstrániť nelegálne skládky odpadu na svojom území a zlepšiť systém nakladania s odpadom. Umožní im to ministerstvo vnútra, ktoré ako sprostredkovateľský orgán pre Operačný program Ľudské zdroje vyhlásilo výzvu s takýmto zameraním.
viac
12.09.2017
Schválený národný projekt pomôže obciam pri vysporiadaní pozemkov
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky ako sprostredkovateľský orgán pre Operačný program Ľudské zdroje schválil Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity žiadosť o nenávratný finančný príspevok pre národný projekt „Podpora vysporiadania pozemkov v marginalizovaných rómskych komunitách“.
viac
12.05.2021
Detva chce s obnovou ciest na Námestí mieru začať koncom mesiaca
Mesto Detva plánuje začať s rekonštrukciou ciest a chodníkov na sídlisku Námestie mieru na konci mája. Uviedol to hovorca mesta Milan Suja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %