Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
22.07.2022 09:30

Verejnosť môže vybrať projekty, ktoré podporia z participatívneho rozpočtu


Ilustračná snímka.


Verejnosť môže od štvrtka do 22. augusta hlasovať za projekty, ktoré získajú financie na realizáciu z participatívneho rozpočtu Košického samosprávneho kraja (KSK). Prerozdelených bude 100 000 eur. KSK o tom informuje na svojej webovej stránke.


Participatívny rozpočet je nástroj, ktorý umožňuje občanom priamo sa zapojiť do rozhodovania o prerozdelení časti verejných zdrojov. Cieľom projektu je podľa KSK zlepšiť kvalitu života ľudí v kraji. Kým vlani bola výzva v rámci participatívneho rozpočtu orientovaná na šport, tento rok mohli žiadateľa predkladať svoje inovatívne nápady z oblasti regionálneho rozvoja, kultúry, školstva, ľudských práv, zdravotníctva, životného prostredia či sociálnej oblasti.

Obyvatelia KSK si môžu vybrať zo 16 projektov samospráv a organizácií, podporiť môžu tri z nich. "Hlasujúci vo veku nad 15 rokov sa na webovej stránke rozhybanykraj.hlasobcanov.sk verifikuje kódom, ktorý mu príde v bezplatnej SMS správe na číslo zadané do formulára. Zapojiť sa je možné z akéhokoľvek slovenského telefónneho čísla, a to len raz," uvádza KSK.

Minimálna výška pomoci, ktorú môžu projekty získať, je 25 000 eur, maximálna 100 000 eur. Dotáciou kraj prispeje do výšky 90 percent celkových oprávnených výdavkov projektu. Získať ju možno len na projekty realizované na území Košického kraja.

Nápady, ktoré získajú od obyvateľov najviac hlasov, by mali byť zrealizované do konca októbra.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.12.2021
Obyvatelia TTSK môžu hlasovať o projektoch participatívneho rozpočtu
Od 20. decembra do 9. januára 2022 je spustené on-line hlasovanie o podpore projektov v treťom ročníku participatívneho rozpočtu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK).
viac
22.12.2021
Obyvatelia KSK vybrali šesť športových projektov, ktoré zafinancuje kraj
Pilotný ročník participatívneho rozpočtu Košického samosprávneho kraja pozná víťazné projekty. V budúcom roku sa bude realizovať spolu šesť projektov športovej infraštruktúry, ktoré hlasovaním vybrali obyvatelia kraja. Informoval o tom Úrad KSK.
viac
29.04.2022
V rámci participatívneho rozpočtu PSK rozdelili 130 000 eur pre 13 projektov
Na revitalizáciu ulice, dovybavenie areálu, opravy chodníkov, fasád či zabezpečenie ozvučenia i zriadenia open air minimúzea travertínov sa použijú financie v rámci participatívneho rozpočtu. Rozhodla o tom verejnosť v rámci SMS hlasovania.
viac
10.10.2022
Obyvatelia mesta môžu hlasovať za projekty v participatívnom rozpočte
Obyvatelia Topoľčian môžu odovzdávať svoje hlasy projektom, ktoré by mali byť podporené z participatívneho rozpočtu mesta. Ako informoval magistrát, hlasovanie v elektronickej ankete je možné do konca októbra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %