Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
30.06.2023 10:35

Žilinu a Terchovú spája cyklomagistrála, vybudovali ju za 6,3 mil. eur


Ilustračná snímka: (tasr).


Cyklomagistrálu Terchovská dolina, ktorá spája Žilinu s Terchovou, slávnostne otvorili vo štvrtok v Tepličke nad Váhom.


Trasa z Vodného diela Žilina do Terchovej má celkovú dĺžku 23,6 kilometra a jej vybudovanie si vyžiadalo investíciu vo výške 6,3 milióna eur. Informovala o tom hovorkyňa mesta Žilina Zuzana Holienčíková.

Doplnila, že cyklotrasa v hlavnej vetve od Vodného diela Žilina cez obec Varín kopíruje rieku Varínka až do Terchovej. "Vedľajšia trasa v úseku Teplička nad Váhom a prepojovacia trasa A ponúkajú bezpečné spojenie do automobilky Kia, priemyselného parku pri Tepličke nad Váhom a Nededzi. Cez nový most v Tepličke nad Váhom je možné prejsť opäť na vodné dielo," priblížila hovorkyňa.

Unikátom stavby je podľa nej sústava premostení rieky Varínka, na trase je spolu 18 mostných telies v dĺžke od desať do 80 metrov. Jej súčasťou je osem nabíjacích staníc pre elektrické bicykle a nadväzuje na ňu sieť horských cyklotrás v okolí Malej Fatry, Žiliny a Kysúc v rozsahu viac ako 500 kilometrov. "Pevne verím, že ľudia si na cyklotrase užijú nielen cyklistiku, ale aj krásu prostredia," podotkol primátor Žiliny a predseda Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Malá Fatra Peter Fiabáne.

Projekt cyklomagistrály realizovala OOCR Malá Fatra od roku 2014, finančné prostriedky získala z Integrovaného regionálneho operačného programu. "Partner projektu, nadácia Kia Slovakia, sa na financovaní podieľal sumou viac ako 310 000 eur. Žilinský samosprávny kraj ho podporil sumou 100 000 eur a Krajská organizácia cestovného ruchu v Žiline - Žilinský turistický kraj sumou 30 000 eur. OOCR Malá Fatra vynaložila na projekt finančné prostriedky vo výške 350 000 eur, významnú časť z nich financovalo mesto Žilina," uviedla Holienčíková.

Člen predstavenstva OOCR Malá Fatra Peter Chrapčiak pripomenul, že pri príprave cyklomagistrály museli vyriešiť množstvo vlastníckych vzťahov pri rôznych druhoch vlastníkov. "Vo výsledku ide o viac ako 80 uzatvorených zmlúv v deviatich katastrálnych územiach," dodal s tým, že ide o najväčšiu a najvýznamnejšiu investíciu organizácie od jej založenia v roku 2012.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.10.2016
Cyklisti uviedli do života nový úsek BikeKie
Župný cyklochodník BikeKia má opäť nový vyasfaltovaný úsek. Ďalšie takmer dva kilometre medzi výjazdom na Budatínsky most a lávkou pri biokoridore upravil Žilinský kraj aj vďaka podpore a spolupráci s Nadáciou Kia Motors Slovakia v celkovej hodnote 156 000 eur.
viac
27.10.2016
Rok Juraja Turza vyvrcholí otvorením unikátnej expozície
Rok 2016 je v Žilinskom kraji vyhlásený Rokom Juraja Turza, uhorského palatína a významného rodáka z Lietavy. Pri príležitosti 400. výročia úmrtia najznámejšieho člena z rodu Turzovcov otvorí Považské múzeum v Žiline stálu expozíciu v Sobášnom paláci v Bytči venovanú Jurajovi Turzovi.
viac
06.06.2020
Liptáci otvorili letnú sezónu
Na Liptove 6. júna 2020 v Areáli vodného slalomu v Liptovskom Mikuláši symbolicky otvorili letnú sezónu. Reštart cestovného ruchu Liptáci zobrali doslova a šliapli poriadne do pedálov. Odhodlali sa zbúrať mýty, že Liptov nie je cyklistický región.
viac
20.04.2021
Považské múzeum otvorí posledný aprílový víkend tri expozície
Považské múzeum (PM) v Žiline otvorí posledný aprílový víkend tri expozície. Podľa hovorkyne múzea Magdalény Lackovej bude od soboty (24. 4.) opäť prístupný Budatínsky hrad, Sobášny palác v Bytči a Objekty ľudovej architektúry v Čičmanoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %