Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
18.05.2023 07:45

ZMOS: Otvorili kontaktný bod pre budovanie značky Karpaty v území


Na snímke predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger. Snímka zdroj: (tasr).


Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) sa stalo kontaktným bodom pre Platformu udržateľného cestovného ruchu Karpatského dohovoru. V praxi to má priniesť konkrétnu implementáciu Karpatského dohovoru o ochrane a trvalo udržateľnom rozvoji Karpát na miestnej úrovni.


Spolu so spoluprácou s Karpatským euroregiónom vytvára predpoklad na budovanie turistickej a hospodárskej značky Carpathia.

"Karpatské územie spája krajiny V4 plus Ukrajinu, Srbsko, Rakúsko a Rumunsko, čo je ich predurčením na spoluprácu, aby sa Karpaty rozvíjali v oblasti cestovného ruchu, životného prostredia a dopravy," konštatuje predseda ZMOS Branislav Tréger. Karpaty sú podľa neho významné tým, že majú veľa chránených plôch a na ich území sa nachádza pomerne veľa vzácnej a pitnej vody.

Kontaktný bod, ktorý v stredu otvorili, má byť ďalším napredovaním udržateľných aktivít v oblasti cestovného ruchu a rozvíjaním Karpatského dohovoru na Slovensku. Medzinárodný dokument pritom oslavuje 20. výročie. "Dosiahli sme veľké úspechy v spolupráci s partnermi, so siedmimi vládami krajín na území Karpát. Je čas priniesť Karpatský dohovor na miestnu a regionálnu úroveň," hovorí zástupkyňa Sekretariátu pre Karpatský dohovor vo Viedni (UNEP) Klaudia Kuras.

ZMOS ešte vlani iniciovalo zriadenia kontaktného bodu v rámci rozšírenia iniciatívy pre Karpatský dohovor – Protokolu o udržateľnom cestovnom ruchu. Iniciatíva dostala podporu zo Sekretariátu pre Karpatský dohovor vo Viedni aj z Ministerstva životného prostredia SR. Podporu pre zriadenie kontaktného bodu pre implementáciu Karpatského dohovoru na miestnej úrovni v ZMOS vyjadrili aj ďalší partneri.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.10.2019
Zíde sa Národná platforma Dohovoru primátorov a starostov o klíme a energetike
Vo štvrtok dňa 24. októbra 2019 sa v Hoteli Devín v Bratislave uskutoční zasadnutie XIV. Národnej platformy Dohovoru primátorov a starostov o klíme a energetike.
viac
06.04.2020
ZMOS komunikuje so zahraničnými partnermi, spoločne zdieľajú skúsenosti
Združenie miest a obcí Slovenska v aktuálnom období mimoriadne intenzívne komunikuje so zahraničnými partnermi. Hlavne s partnerskými organizáciami v Českej republike, v Rakúsku, ale aj s Radou Európskych obcí a regiónov.
viac
24.07.2020
Mesto chce z karanténneho strediska vytvoriť kontaktný bod
Mesto Nové Zámky plánuje zriadiť z karanténneho strediska na Sihoti terénny kontaktný bod pre občanov bez prístrešia.
viac
26.10.2020
Branislav Tréger: ZMOS vytvára komunikačnú platformu
Združenie miest a obcí Slovenska v súvislosti s celoplošným testovaním vytvára komunikačnú platformu na konzultácie medzi samosprávami, ktoré sa pripravujú na testovanie obyvateľov a samosprávami, ktoré počas pilotného testovania získali praktické skúsenosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %