Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
01.12.2022 02:25

ZMOS žiada envirorezort, aby nezvyšoval mieru vytriedenia odpadu


Ilustračná snímka.


Združenie miest a obcí Slovenska žiada envirorezort, aby nezvyšoval mieru vytriedenia komunálneho odpadu. Ak samosprávy nedosiahnu stanovenú úroveň, budú automaticky vyradené z možnosti čerpať príspevky z Envirofondu.


Informoval o tom ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák. K návrhu nariadenia vlády, ktorým sa má úroveň zmeniť, zaslali zásadné pripomienky.

Výška úrovne vytriedenia je podľa ministerstva životného prostredia aktualizovaná pre potrebu dosahovania cieľov a motivovania obcí zvyšovať jej úroveň. Požadovaná úroveň vytriedenia odpadu pre tento a nasledujúce roky je podľa aktuálne platnej legislatívy stanovená na 31 percent. Envirorezort navrhuje pre rok 2023 úroveň vytriedenia 40 percent, pre ďalšie roky 45 percent.

Ak obce a mestá prídu o možnosť čerpať príspevok z Environmentálneho fondu, môže sa podľa ZMOS znížiť ich motivácia triediť. "Nedosiahnutím stanovenej vyššej miery vytriedenia nebudú môcť mestá a obce čerpať dotácie, čo môže mať za dôsledok znižovanie environmentálneho rozvoja miest a obcí," skonštatoval Kaliňák.

Združenie žiada doplniť návrh nariadenia vlády o analýzu, na základe ktorej boli stanovené jednotlivé sadzby za uloženie priemyselného odpadu a výstupu z úpravy zmesového odpadu na skládku odpadov. "Vzhľadom na proces tvorby materiálu nie je výška jednotlivých sadzieb podložená na odborných základoch," uviedlo.

Tvrdí, že uloženie odpadu, ktorý neprešiel úpravou, bude pre samosprávy podľa údajov ministerstva predstavovať výdavky pre samosprávy v roku 2023 vo výške viac ako 10,5 milióna eur, v roku 2024 by to malo byť vyše 12,9 milióna eur. K navýšeniu výdavkov za uloženie odpadu je podľa ZMOS potrebné pripočítať výdavky na mechanicko-biologickú úpravu odpadu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.05.2020
ZMOS na rokovaní s ministrom Jánom Budajom
Na Ministerstve životného prostredia SR v Bratislave sa 6. mája uskutočnilo stretnutie zástupcov ZMOS s ministrom Jánom Budajom. Viaceré témy naznačovali dôležitosť rokovania a hľadania konkrétnych riešení.
viac
20.07.2020
Považskobystrická radnica získala viac ako 50 000 eur za separovanie odpadu
Viac ako 50 000 eur získala považskobystrická radnica od Environmentálneho fondu za triedenie odpadu v minulom roku. Podiel separovania odpadu dosiahol v meste v minulom roku takmer 33-percentnú úroveň.
viac
29.04.2021
ZMOS odmieta vládne nariadenie k poplatkom za odpady
Združenie miest a obcí Slovenska odmieta návrh nariadenia vlády, ktorým sa ustanovuje výška sadzieb poplatkov za uloženie odpadov a podrobnosti súvisiace s prerozdeľovaním príjmov z poplatkov za uloženie odpadov.
viac
15.06.2023
ZMOS žiada posunúť zavedenie úpravy odpadu pred skládkovaním až na rok 2027
Pre obce a mestá je jeden rok na zavedenie mechanicko-biologickej úpravy odpadov pred skládkovaním málo a je to tiež finančne náročné. V stredu to na tlačovej konferencii vyhlásili zástupcovia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %