Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
17.03.2023 07:45

Zoo má nový prírastok v podobe leva juhoafrického, volá sa Samba


Lev juhoafrický, Samba.


Zoologická záhrada v Bratislave má od konca minulého týždňa nový prírastok v podobe leva juhoafrického. Samec menom Samba pricestoval z domovskej zoo v českom Hodoníne, kde strávil 11 rokov.


V súčasnosti sa adaptuje na nový domov, následne príde na rad zoznamovanie sa so samicou.

"Naša 18-ročná samica bola totiž v predchádzajúcom vzťahu dominantná a rovnako dominantne sa lev prejavoval v hodonínskej zoo. Ich spoločné spoznávanie bude teda pomalé a veľmi opatrné a uskutoční sa pod drobnohľadom chovateľov," približuje zoo.

Samba pricestoval do Bratislavy v prepravnej debni. Nástup trénovali hodonínski chovatelia niekoľko týždňov, aby zviera pri preprave necítilo stres. V deň cesty mal v debni zároveň nachystaný kus mäsa na prilákanie pozornosti.

Samotný prevoz prebehol bezproblémovo. Keďže lev spolupracoval, nepotreboval ani uspatie a do svojho nového priestoru vybehol veľmi čulo. O tom, kedy ho návštevníci zoo uvidia, rozhodnú zoológovia v spolupráci s ošetrovateľmi.

Približne pred rokom sa bratislavská zoo rozlúčila s levom Haldírom. Keďže levy sú spoločenské zvieratá, hľadal sa jeho partnerke Jawe nový partner v celej Európe. Nakoniec ho ponúkla hodonínska zoo, kde lev stratil svoju partnerku pred pol rokom. Je v stredných rokoch, trpezlivý a pokojnej povahy.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.05.2017
Bratislavská zoo má nový výbeh pre vlky
Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal spolu s riaditeľkou Zoologickej záhrady v Bratislave Miloslavou Šavelovou koncom apríla slávnostne otvorili nové chovné zariadenie pre vlky euroázijské.
viac
21.11.2020
V bratislavskej Karlovej Vsi vznikne nový park
Celý park je riešený v horizontálnom rozmiestnení viacerých športových stanovísk. Na opačnom konci od skateparku bude detské ihrisko so šmykľavkou alebo malým tunelom pre najmenších.
viac
23.02.2021
V Ružinove pri Štrkovci pribudol ďalší výbeh pre psov
V bratislavskom Ružinove pribudol ďalší výbeh pre psov, tentoraz pri Štrkoveckom jazere, konkrétne pri základnej škole na Drieňovej ulici. Nový oplotený výbeh vznikol na ploche, ktorú podľa starostu Martina Chrena využívali najmä slušní psičkári na vybehanie svojho psa.
viac
25.02.2023
Bratislavská zoo sa má čoskoro opäť otvoriť pre návštevníkov
Bratislavská zoo sa má čoskoro opäť otvoriť pre návštevníkov. Ak sa neobjaví nový prípad vtáčej chrípky, zoo plánuje otvoriť začiatkom týždňa. TASR o tom informovala vedúca odboru marketingu a vzdelávania zo zoo Diana Dúhová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %