Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
03.03.2021 12:40

Zvládanie pandémie zo strany štátu je chaotické, mestá sú bezradné


Ilustračná snímka: (tasr).


Zvládanie pandémie nového koronavírusu zo strany štátu je od začiatku a neustále nejasné a chaotické. Mestá sú z rôznorodých pokynov bezradné a frustrované. Vyhlásila to Únia miest Slovenska (ÚMS). Prax podľa nej ukazuje, že občania sa oveľa viac spoliehajú práve na mestá a obce ako na štát.


„Vláda rokuje týždeň a nám na zmeny zostane, ako vždy, pár hodín. Určite sa objaví znova veľké množstvo otázok. Zástupcovia miest aj obcí robia pre svojich občanov všetko, čo je v ich silách, ale niekedy nevieme, s čím bojujeme viac – s epidémiou alebo chaosom,” uviedla hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová.

COVID automat, vydaný ministerstvom zdravotníctva, je podľa ÚMS v niektorých bodoch rozdielny s COVID automatom pre otváranie škôl. Regionálne úrady verejného zdravotníctva v rovnakej situácii postupujú podľa únie taktiež rozdielne. „O spoľahlivosti údajov majú pochybnosti všetci, no a testovanie zabezpečované obcami a mestami je samostatný príbeh,” skonštatovala Piršelová.

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) upozornilo, že COVID automat má svoj zmysel v rámci regulácie správania ľudí v čase epidemiologickej situácie. Na Slovensku sú však podľa združenia dva, keďže ten druhý sa týka škôl. „Sme svedkami toho, ako v lockdowne máme tak veľa výnimiek, ktoré zasahujú do oboch automatov, až sa tento systém regulácie stáva neprehľadný a nezrozumiteľný,” uviedol ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

Komplikácie podľa jeho slov spôsobuje aj to, že ešte pred prvým celoplošným testovaním ľudí na ochorenie COVID-19 žiadalo ZMOS od vlády spojiť testovanie s trasovaním. „To sa nestalo a teraz sme svedkami znásobovania problémov, ktoré s tým súvisia,” poznamenal Kaliňák s tým, že paralelné sčítavanie výsledkov testov v samosprávach a ich porovnávanie so všeobecne publikovanými zo strany štátu sú neraz odlišné. Ako tvrdí, zvyšuje to nedôveru voči práci s dátami a vyvoláva to dojem nesúrodej práce s dátami.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.01.2021
ZMOS rozširuje servis kvôli testovaniu
Združenie miest a obcí Slovenska od prvej vlny COVID- 19, aj počas jesenného testovania zabezpečovalo pomerne široký informačný a metodický servis pre samosprávy. Koncom minulého týždňa poskytlo mestám a obciam bezplatný rezervačný systém. Dnes svoje služby rozširuje.
viac
09.02.2021
ZMOS žiada vládu o zavedenie systému do testovaní obyvateľstva
Združenie miest a obcí Slovenska žiada vládu Slovenskej republiky o to, aby do testovania obyvateľov zaviedla systém. Dlhodobé suplovanie zdravotníckych úkonov musí nahradiť zrozumiteľný systém manažovania.
viac
16.04.2021
Vyhlásenie ÚMS k opätovnému vzniku školského úradu na úrovni kraja
Únia miest Slovenska (ÚMS) podporuje rozhodnutie Vlády SR, ktorá na návrh ministra školstva, schválila opätovný vznik školského úradu na úrovni kraja.
viac
23.06.2021
Mestá apelujú na efektívnejšiu a jednotnú komunikáciu pri očkovacej kampani
Mestá sú pripravené zapojiť sa do aktivít, ktoré majú predísť 3. vlne pandémie v súvislosti s variantom Delta, ktorý, podľa odborníkov, šíria najmä deti a mladí ľudia do 20 rokov prichádzajúci z Veľkej Británie, či ľudia, ktorí sa zúčastňujú športových zápasov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %