Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
01.04.2023 12:30

Pri budúcom rozvoji územnej samosprávy pomôžu odporúčania európskych expertov


Snímka: Ministerstvo vnútra SR


Zahraniční experti pripravili pre Slovensko odporúčania na zlepšenie fungovania územnej samosprávy. Návrhy sú súčasťou spoločného projektu Ministerstva vnútra SR a Rady Európy s finančnou podporou EÚ pod názvom Zabezpečenie dobrej správy vecí verejných na Slovensku.


 Výstupy projektu sú prezentované na záverečnej dvojdňovej konferencii, ktorú v utorok 28. marca 2023 otvoril v Bratislave štátny tajomník rezortu vnútra Tomáš Oparty.

„Vďaka odborníkom z Rady Európy máme k dispozícii kvalifikovaný a objektivizovaný pohľad na súčasnú podobu územnej samosprávy spolu s odporúčaniami a skúsenosťami z iných krajín, ktoré nám pomôžu vybrať smer pri budúcom vývoji miestnej a regionálnej samosprávy,“ povedal Tomáš Oparty.

Počas konferencie zaznievajú názory zahraničných a slovenských expertov na tému posilnenia územnej samosprávy, prerozdelenia kompetencií, budovania odborných kapacít, nastavenia regionálnej úrovne samosprávy, financovania územnej samosprávy i zlepšenia statusu hlavného mesta Bratislava a mesta Košice.

„Rada Európy realizovala projekt na objednávku ministerstva vnútra, aby sme získali objektívne poznatky, ako by sa samospráva mala ďalej rozvíjať, aby mohla lepšie poskytovať svoje služby obyvateľom a byť silnejším pilierom demokracie v území. Jednotlivé výstupy ponúkajú viacero riešení, ako k tomu ďalej môžeme na Slovensku pristupovať," vysvetlila  riaditeľka odboru miestnej štátnej správy, samosprávy a zahraničných vzťahov sekcie verejnej správy Naďa Firák Kurilová.

Štátny tajomník sa poďakoval odborníkom zo Slovenska a z európskych krajín, ako aj združeniam samospráv, samosprávnym krajom a obciam a mestám, ktorí aktívne participovali na realizácii projektu. „Všetci máme spoločný cieľ. Pripraviť sa na výzvy a potreby 21. storočia, pri ktorých obce, mestá a samosprávne kraje budú hrať kľúčovú úlohu," povedal Tomáš Oparty.

 

 

Autor: Zdroj: Ministerstvo vnútra SRj


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.03.2017
Lepšie nastavenie reforiem na Slovensku
Operačný program Efektívna verejná správa zaviedol v programovom období 2014 - 2020 nový prvok do správy eurofondov. Po dohode s Európskou komisiou vypĺňajú všetky verejné inštitúcie uchádzajúce sa o zdroje reformný zámer.
viac
21.06.2019
Návrh reformy verejnej správy bude čo najskôr, sľúbil nový šéf ÚMS R. Rybníček
Hlavnou úlohou Únie miest Slovenska (ÚMS) bude čo najskôr pripraviť návrh reformy verejnej správy. Vyhlásil to novozvolený prezident únie Richard Rybníček. Primátora Trenčína na čelo ÚMS zvolili v piatok na 30. sneme ÚMS.
viac
21.01.2021
Na ceste k reforme verejnej správy a európskej integrácii
Pozvánka na online konferenciu ,,Na ceste k reforme verejnej správy a európskej integrácii“.
viac
16.09.2023
MV SR pracuje na zvyšovaní odolnosti verejnej správy voči hybridným hrozbám
Centrum boja proti hybridným hrozbám MV SR v stredu 13. septembra 2023 odprezentovalo verejnú verziu Hĺbkovej analýzy zraniteľností vybraných orgánov štátnej správy voči hybridným hrozbám. Dokument je reakciou na potrebu zmapovať slabé miesta verejnej správy vo vzťahu k hybridnému pôsobeniu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %