Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
15.03.2023 09:30

Aerotermálnu energiu na vykurovanie školy chce obec využívať budúcu zimu


Základná škola s materskou školou v Muráni.


V základnej škole s materskou školou v obci Muráň v okrese Revúca plánujú na vykurovanie priestorov využívať aerotermálnu energiu.


Výmenu starých plynových kotlov za novú technológiu by chceli stihnúť do budúcej zimnej vykurovacej sezóny. Uviedol to starosta obce Roman Goldschmidt.

Samospráva v rámci projektu počíta s výmenou vykurovacieho zariadenia v budove školy. V súčasnosti tam využívajú štyri teplovodné plynové kondenzačné kotle, ktoré plánujú nahradiť šiestimi plynovými tepelnými čerpadlami umiestnenými v exteriéri budovy. Hlavným cieľom je zvýšenie účinnosti prevádzky vykurovania a úspora nákladov. "Aj teraz mala škola nedoplatok na dofinancovaní vo výške asi 18.000 eur," skonštatoval starosta.

Na projekt zníženia energetickej náročnosti zdroja tepla v budove školy získala obec Muráň z európskych zdrojov dotáciu vo výške viac ako 450 000 eur, o poskytnutie nenávratného finančného príspevku žiadali ešte v roku 2021. "Najskôr nám zrušili verejné obstarávanie, menila sa vyhláška a museli sme ho robiť nanovo," vysvetlil Goldschmidt.

Aktuálne samospráva čaká na kontrolu verejného obstarávania, víťazným uchádzačom o zákazku sa s ponukou vo výške približne 450 000 eur stala spoločnosť Ekomos. S využívaním aerotermálnej energie v budove školy by chcela obec začať už nasledujúce zimné vykurovacie obdobie, samotné práce by mali trvať približne šesť mesiacov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.05.2016
V Medzilabociach chcú postaviť škôlku pre deti z rómskych komunít
V meste chcú postaviť materskú školu pre 80 detí prevažne z marginalizovaných rómskych komunít (MRK). Stáť by mala na Zámočníckej ulici za komunitným centrom. Rozhodli o tom mestskí poslanci na ostatnom zasadnutí, na ktorom schválili predloženie žiadosti o nenávratný finančný príspevok.
viac
24.08.2016
Ministerstvo pôdohospodárstva vydá na jeseň novú výzvu
MPRV ako riadiaci orgán pre IROP vydá na jeseň výzvu, ktorá sa bude týkať zvýšovania kapacít materských škôl.
viac
25.05.2017
Veľký Meder kúri termálnou vodou z vrtu
Centrum pre využívanie geotermálnej energie dnes (25. 5.) slávnostne otvorili vo Veľkom Mederi, ktorý je od októbra 2016 štvrtým mestom na Slovensku využívajúcim ekologický systém verejného vykurovania termálnou vodou.
viac
02.03.2020
Humenné si od rekonštrukcie MŠ sľubuje 70-percentnú úsporu energií
Mesto Humenné plánuje na jar začať s jednou z najväčších rekonštrukcií materských škôl (MŠ).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %