Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
03.08.2023 07:00

Ak sa obce nedofinancujú, v septembri môžu mať obrovské existenčné problémy


Ilustračná snímka: (tasr).


Ak vláda SR neuvoľní požadovaných 108 miliónov eur pre samosprávy, v septembri môžu mať slovenské obce obrovské existenčné problémy.


Situácia sa môže zhoršiť najmä v obecných a mestských školách, ktoré majú samosprávy zo zákona povinnosť financovať, avšak štát im na ich dofinancovanie peniaze nedal. Zhodli sa na tom zástupcovia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) na rokovaní v Medzibrode v okrese Brezno.

Podľa zástupcov samospráv už dnes majú obce problémy s niektorými finančne poddimenzovanými pracovnými pozíciami v materských a základných školách. Problémy sa môžu ešte zvýšiť od septembra, keď sa majú zo zákona zvýšiť platy učiteľov o desať percent. Ako uviedla predsedníčka novoustanovenej Komory obcí pri ZMOS Božena Kováčová, problémy nenastanú len v školách, ale budú aj s celkovým dodržiavaním originálnych kompetencií samospráv.

Podľa predsedu sekcie verejnej správy ZMOS Gabriela Mihályiho pripravovaný projekt centier zdieľaných služieb z plánu obnovy bude pre samosprávy veľkou podporou. "Pilotný projekt môže budovať dôveru vo verejnú správu. Vyzývam preto všetkých partnerov, ministerstvo vnútra, aby sme o tejto výzve najprv viac hovorili. Aké sú ciele tohto projektu, v akom rozsahu ho ideme implementovať, aké sú očakávania občanov. Aby sme potom tieto ciele mohli lepšie priblížiť občanom," uviedol. Projekt považuje za prínosný, má ľuďom v malých obciach zrýchliť a zefektívniť služby verejnej správy a verejnú správu ešte viac priblížiť občanom.

Na rokovaní sa venovali aj príprave reformy verejnej správy. "Ak sa na Slovensku začne hovoriť o reforme verejnej správy a o rušení a spájaní obcí, chceme, aby sme do diskusie boli prizvaní aj my," pripomenula Kováčová.

ZMOS aktuálne zastupuje 94 percent miest a obcí Slovenska.

Ako uviedol hovorca predsedu vlády SR Peter Majer, na stanovisku premiéra sa od stretnutia so samosprávami, ktoré sa konalo 19. júla, nič nemení. Premiér Ľudovít Ódor vtedy uviedol, že vláda vníma aktuálnu situáciu samospráv, počká však do 15. augusta, keď bude mať Ministerstvo financií SR pripravenú správu o stave verejných financií a následne nájde také riešenie, ktoré by samosprávam pomohlo a ktoré umožní štátny rozpočet.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.07.2018
Premiér: Sme pripravení upraviť prerozdeľovací koeficient pre malé obce
Vláda aj Ministerstvo financií SR sú pripravené upraviť prerozdeľovací koeficient tak, aby z toho profitovali aj menšie obce. Závisí to však od dohody Združenia miest a obcí Slovenska. Na výjazdovom rokovaní vlády v Medzilaborciach to pre novinárov povedal premiér Peter Pellegrini.
viac
18.08.2020
Návratná finančná výpomoc
Ministerstvo financií Slovenskej republiky predkladá na rokovanie vlády Slovenskej republiky materiál „Návrh na poskytnutie návratných finančných výpomocí obciam a vyšším územným celkom na kompenzáciu výpadku dane z príjmov fyzických osôb v roku 2020“.
viac
05.11.2020
ZMOS predstavil zásadné pripomienky k výnosu o rozdeľovaní výnosu dane
Združenie miest a obcí Slovenska adresovalo rezortu školstva zásadné a pre samosprávu principiálne pripomienky k nariadeniu vlády o rozdeľovaní výnosu dane z príjmov územnej samospráve. Podľa združenia sa rezort školstva už 5 rokov prizerá na problémy namiesto toho, aby ich riešil.
viac
24.11.2020
Predseda ZMOS Branislav Tréger sa obrátil na poslancov parlamentu
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa v súvislosti s doterajším nepreplatením výdavkov samospráv za testovanie obrátil na poslancov parlamentu z vládnej koalície, ktorí súčasne pôsobia v pozícii štatutárnych predstaviteľov miest a obcí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %