Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
05.04.2024 03:10

Biskupský kaštieľ mesto komplexne zrekonštruuje


Biskupský kaštieľ v Žiari nad Hronom. Snímka: mesto Žiar nad Hronom


Biskupský kaštieľ v Žiari nad Hronom čaká komplexná rekonštrukcia. Mesto Žiar nad Hronom získalo na jeho obnovu dotáciu vo výške 4,2 milióna eur z plánu obnovy. S prácami chcú podľa žiarskeho primátora Petra Antala začať prakticky okamžite a ukončené by mali byť do konca roka 2025.


Obnova objektu je zameraná aj na zníženie energetickej náročnosti objektu. Architekt Jozef Sálus na piatkovom stretnutí s novinármi informoval, že úspora by mala po rekonštrukcii predstavovať 50 percent oproti dnešným nákladom. "Táto obnova veľmi výrazne prispeje k úsporám energií pri vykurovaní," poznamenal.         

Práce budú podľa Antala zamerané na sanáciu základové muriva, aby objekt nevlhol. "Budú sa robiť špeciálne injektáže, bude sa robiť samotná fasáda do historickej podoby, v akej kaštieľ bol. Menia sa výplňové otvory, čiže okná a dvere. Podlubie sa uzatvára, ako to bolo v 60. rokoch," priblížil Antal s tým, že v miestnostiach pribudnú nové svietidlá.                 

Vzhľad pamiatky sa z vonkajšej strany zmení podľa architekta po rekonštrukcii len veľmi málo. Farebnosť vizualizácií je podľa jeho slov predbežná, konečnú farbu vonkajšej fasády vyberú počas samotných prác. "Musíme sa dostať k vyšším častiam fasády. Reštaurátorský tím urobí sondáž a v spolupráci s pamiatkarmi, architektom vyberieme definitívnu farebnosť. Je možné, že bude trochu iná ako na vizualizáciách," pripustil Sálus. Na vežičky kaštieľa sa vrátia aj pozlátené symboly drakov, ktoré kaštieľ zdobili v minulosti.        

Rekonštrukcia sa nedotkne obnovy miestnej kaplnky, ktorá sa v objekte nachádza. Mesto sa bude podľa Antala uchádzať o finančnú podporu na jej obnovu z ministerstva kultúry. Kaštieľ nebude pre rekonštrukčné práce v najbližšom období prístupný verejnosti prostredníctvom komentovaných prehliadok tak. ako to bolo doteraz. Návštevníci by sa do priestorov mali vrátiť po ukončení prác, rovnako ako možnosť organizovať v priestoroch kaštieľa sobáše.        

Po obnove by tu podľa Antala mala okrem iného pôsobiť aj základná umelecká škola, ktorá tu mala dve triedy zriadené aj v súčasnosti. "Chceme tu na prízemí možno urobiť kaviareň, ale všetko ukáže čas. Hlavne nechceme nič siliť, a tak sme aj pristupovali k obnove interiéru tejto pamiatky, že to všetko vznikalo postupne," podotkol Antal.        

Žiarsky kaštieľ dal v prvej polovici 17. storočia postaviť arcibiskup Peter Pázmaň. Objekt bol koncom 18. storočia reštaurovaný a dlho slúžil ako sídlo banskobystrických biskupov, v druhej polovici 19. storočia tam pôsobil i Štefan Moyzes. Samospráva kaštieľ kúpila od súkromníka v roku 2018 za 2,8 milióna eur s cieľom vytvoriť v ňom reprezentačné sídlo mesta. V uplynulých rokoch bola v objekte zrekonštruovaná biskupská sieň, nachádza sa tam tiež izba Štefana Moyzesa, archeologická a etnografická expozícia či Galéria Jula Považana.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.10.2018
Dávnu históriu kaštieľa má odkryť jeho archeologický výskum
Žiarsky kaštieľ, ktorý pred časom mesto získalo do svojho vlastníctva, čaká archeologický výskum. Samospráva chce zmapovať jeho históriu z čias, kedy bol využívaný ako letné sídlo ostrihomských arcibiskupov, ale aj z čias biskupa Štefana Moysesa.
viac
13.06.2020
Repliky dobového nábytku prídu do kaštieľa až z ďalekej Číny
Žiarsky biskupský kaštieľ aktuálne pripravujú na sprístupnenie verejnosti. Mesto tam sťahuje expozície aj pamätnú izbu Štefana Moysesa, s ktorým je táto historická pamiatka spätá.
viac
14.09.2020
Mesto na zariadenie pre seniorov vyčlenilo ďalších 120 000 eur
Žiar nad Hronom vyčlení na dokončenie výstavby mestského zariadenia pre seniorov ďalších 120 000 eur. Rovnakú sumu použije aj na údržbu administratívnej budovy a biskupského kaštieľa.
viac
19.12.2023
Poslanci schválili nový cenník pre klientov Domova pri kaštieli
Klienti Domova pri kaštieli v Žiari nad Hronom zaplatia za sociálne služby viac. Sociálne služby poskytované a zabezpečované mestom Žiar nad Hronom upravuje nový cenník tohto zariadenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %