Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
01.12.2022 01:30

Cezhraničný projekt zlepšil infraštruktúru okolia vínnych pivníc


Na snímke vpravo sociálne zariadenia a uprostred pavilón, ktorý bol prispôsobený k prírodnému prostrediu zalesneného kopca s výhliadkou do okolitej prírody v areáli historických tufových vinných pivníc v Malom Horeši. Snímka zdroj: (tasr).


Podporiť vinársku a kultúrnu turistiku v Malom Horeši v okrese Trebišov je cieľom projektu, ktorý táto obec realizovala s podporou eurofondov. Išlo o budovanie infraštruktúry na poskytnutie spoločenských a vínno-turistických služieb pri miestnych historických tufových pivniciach.


V Malom Horeši v stredu prezentovali výsledky tohto cezhraničného projektu s nákladmi zhruba 519 000 eur.

"Obsahom projektu bolo vytvorenie moderných kultivovaných priestorov pre milovníkov vína, návštevníkov a záujemcov o kultúru vo vidieckom štýle v tradičnom historickom prostredí," uviedol projektový manažér Pál Barta. Pribudli tak šatne pre vystupujúcich počas spoločenských podujatí so sociálnymi zariadeniami, elektrické rozvody, vodovodné a kanalizačné prípojky, žumpy odpadových vôd, ako aj vodná nádrž pre hasičov. Ďalším kľúčovým prvkom projektu bola prestavba prístupových poľných ciest a chodníkov k viac ako 300 pivniciam na spevnené cestné komunikácie a chodníky. Ďalej išlo o  výstavbu gastroaltánku či pavilónu prispôsobenému prírodnému prostrediu zalesneného kopca s vyhliadkou.

Projekt s finančnou spoluúčasťou obce na úrovni päť percent bol realizovaný v rámci programu cezhraničnej spolupráce Interreg s maďarským partnerom, obcou Hercegkút. Nadväzuje pritom na predchádzajúci projekt z rokov 2012 – 2014, keď obec Malý Horeš vytvorila vínny dom a dvor so spoločenskými priestormi, ako aj chodník vedúci od takzvanej vínnej studne k historickým pivničným radom.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.05.2016
Vinári otvoria svoje pivnice pre širokú verejnosť
Vinári z Malého Horeša v okrese Trebišov otvoria svoje pivnice. Návštevníkom ponúknu ochutnávku vín a budú sa s nimi môcť porozprávať o vinárstve a víne. Podujatie pod názvom Vôňa agátu sa uskutoční v sobotu 14. mája.
viac
02.02.2019
Starosta Vojky nad Dunajom považuje Dunajbus za prínos pre región a obec
Pravidelná vodná osobná doprava po Dunaji s názvom Dunajbus do Bratislavy a naspať do obcí v Dunajskostredskom okrese má zahŕňať aj nové prístavisko vo Vojke nad Dunajom, pričom starosta obce Donald Álló považuje tento projekt za prínos pre región a obec.
viac
16.05.2019
Vôňa agátu otvára malohorešské pivnice
Areál tufových pivníc v Malom Horeši na juhovýchode Slovenska už po jedenásty raz privíta milovníkov chutí prírodného vína. Top podujatie programu Košického samosprávneho kraja Terra Incognita – Vôňa agátu – otvára pivnice miestnych vinárov širokej verejnosti.
viac
21.03.2022
Cezhraničný projekt má zatraktívniť okolie známych vínnych pivníc
Podporiť vinársku a kultúrnu turistiku má nový eurofondový projekt v obci Malý Horeš v okrese Trebišov. Ide o výstavbu areálu na poskytnutie spoločenských a vínno-turistických služieb pri historických tufových pivniciach v obci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %