Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
22.04.2024 12:10

Galanta spúšťa prvý ročník participatívneho rozpočtu


Snímka zdroj: mesto Galanta


Galanta sa pridáva k mestám, ktoré chcú prostredníctvom participatívneho rozpočtu (PR) umožniť občanom podieľať sa na rozhodovaní o použití časti verejných financií. Na jeho prvý ročník je vyčlenených 25.000 eur, o ktorých rozhodnú Galanťania.


Informovala o tom hovorkyňa radnice Mária Kilácskóová. "Vytvárame nový priestor pre občianske aktivity, návrhy a riešenia s cieľom zvýšiť kvalitu života v našom meste," uviedla. Úvodným krokom bude verejné stretnutie širokej verejnosti, ktoré sa uskutoční 24. apríla o 15.00 h vo veľkej zasadacej miestnosti mestského úradu. Tam chcú predstaviť projekt občanom, vysvetliť jeho fungovanie a motivovať ich, aby prichádzali s nápadmi na zlepšenie fungovania mesta a komunity.         

"PR je ďalším zo spôsobov, ako môžeme pomôcť meniť svoje okolie zapojením občanov Galanty do rozhodovacích procesov. Prvý ročník začíname s menším balíkom peňazí, ale v prípade záujmu v budúcnosti určite nájdeme prostriedky na zvýšenie financií," dodal primátor Peter Kolek. Projekty môžu mať charakter jednoduchej zmeny verejného priestoru, môžu podporiť kultúrne, športové, sociálne, environmentálne alebo akékoľvek iné komunitné podujatia či služby pre obyvateľov mesta. Zapojiť sa môžu fyzické osoby, občianske združenia alebo neziskové organizácie. Hlasovanie o návrhoch projektov následne prebehne kombináciou dvoch hodnotení s rôznou váhou - elektronickým hlasovaním (60 percent) a verejným zvažovaním (40 percent). Verejné zvažovanie predstavuje hodnotenie, v rámci ktorého jednotlivé návrhy projektov navzájom posudzujú samotní predkladatelia. Na elektronickom hlasovaní sa môže zúčastniť držiteľ aktívnej karty obyvateľa mesta Galanta - GalaKARTY.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.05.2016
Piešťany chcú spustiť pilotný ročník participatívneho rozpočtu
Pilotný ročník participatívneho rozpočtu (PR) chcú v meste spustiť ešte pre tento rok. Poskytne obyvateľom príležitosť podať projekty na zlepšenie života v meste.
viac
13.01.2021
Tretí ročník participatívneho rozpočtu hodnotí samospráva ako úspešný
Minuloročný tretí ročník participatívneho rozpočtu v Prievidzi hodnotí miestna samospráva ako úspešný. Život v meste pomohlo zlepšiť osem občianskych projektov, ktoré prispejú k lepšiemu vzdelávaniu či sociálnej pomoci. Informoval o tom hovorca mesta Michal Ďureje.
viac
28.12.2021
Karlova Ves spúšťa výzvu v pilotnom ročníku participatívneho rozpočtu
Jednotlivci, ale aj komunity, ktoré chcú na území bratislavskej mestskej časti Karlova Ves realizovať verejnoprospešný projekt, môžu do 15. februára 2022 predložiť žiadosť o príspevok z participatívneho rozpočtu.
viac
24.02.2023
Mesto spúšťa ďalší ročník participatívneho rozpočtu
Obyvatelia Prievidze budú môcť opäť rozhodnúť o občianskych projektoch, ktoré bude mesto financovať zo svojho rozpočtu. Ďalší ročník projektu participatívneho rozpočtu spustila samospráva v týchto dňoch. Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Krajčiová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %