Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
05.05.2023 08:25

Mesto revitalizuje priestor v centre


Ilustračná snímka.


V centre Topoľčian sa naplno rozbehli stavebné práce na revitalizácii priestoru pred domom kultúry. Pribudnú tam vodozádržné zariadenia, nová zeleň i mobiliár.


Ako informovala radnica, betónová dlažba sa tam vymení za priepustné povrchy, ktoré bude tvoriť drenážna dlažba a mlat. "Pomocou parkových úprav vzniknú zelené plochy vrátane výsadby stromov, vybudujeme podzemné zberné nádrže na zachytávanie dažďovej vody na účel zavlažovania a postranné steny domu kultúry budú sčasti zateplené a zazelenané. Voda sa bude zachytávať aj zo strechy domu kultúry a všetky ostatné spevnené plochy budú riešené tak, aby bola dažďová voda odvedená do zelene," uviedol mestský úrad.

Súčasťou úprav bude aj vytvorenie reprezentatívneho priestoru s vodnými dýzami, ktorý doplnia lavičky a prvky drobnej architektúry. "Postupne tak vzniká predĺžená pešia zóna s množstvom nových prvkov a príjemnou klímou vďaka zeleni," doplnila radnica.

Práce pred domom kultúry sú súčasťou projektu vodozádržných opatrení, na ktorý Topoľčany získali 450 000 eur z operačného programu Kvalita životného prostredia. Okrem obnovy priestoru pred domom kultúry je jeho súčasťou aj oživenie areálu bývalej Základnej školy (ZŠ) Gagarinova, v ktorom v súčasnosti sídlia tri stredné školy. Revitalizované tam budú dva priestory v bezprostrednom okolí školy s využitím princípov vodozádržných opatrení. "Predpokladané ukončenie prác pred domom kultúry i v areáli bývalej ZŠ Gagarinova je do konca augusta," doplnil mestský úrad.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.08.2018
Zelená plocha v centre mesta Trebišov prešla rozsiahlou revitalizáciou
Mesto Trebišov už má obnovenú zelenú plochu v centre mesta. Rozsiahla zmena má motivovať obyvateľov k vyhľadávaniu a využívaniu tohto priestoru na aktívny oddych.
viac
30.09.2018
Vnútrobloky na Prvomájke v Malackách sú po desaťročiach ako nové
Vnútroblok pri Spojenej škole, za Mestským centrom sociálnych služieb, v križovatke ulíc Pribinova a 1. mája, na Ulici M. Rázusa oproti Centru voľného času – tieto štyri lokality, ktoré ležia v dotyku s Ulicou 1. mája, sú po dlhých rokoch ako nové.
viac
22.11.2022
V Brezovom háji pribudnú tisícky kvetov, ihrisko i dažďová záhrada
Obnova Brezového hája v Nitre pokračuje aj v jesenných mesiacoch. Po vysadení takmer 400 nových stromov v predchádzajúcom tam mesto plánuje aj výsadbu 3000 trvaliek a 85 000 kusov cibuľovín.
viac
04.04.2024
Deň zdravia v Topoľčanoch ponúkne testovanie vody i poradenstvo
Obyvatelia Topoľčian si môžu nechať počas Dňa zdravia otestovať svoju vodu na prítomnosť dusitanov a dusičnanov. Ako informovala radnica, podujatie sa bude konať na Námestí M. R. Štefánika 10. apríla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %