Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
10.02.2022 11:40

Mesto sa zapojilo do projektu obnovy vlakového spojenia s Ukrajinou


Ilustračná snímka.


Podporiť rozvoj turizmu v prihraničnom slovensko-poľsko-ukrajinskom regióne by predstavitelia miestnych samospráv chceli aj prostredníctvom obnovy vlakového spojenia na trati prvej uhorsko-haličskej železnice.


Memorandum o spolupráci za slovenskú stranu podpísal v závere minulého týždňa primátor mesta Medzilaborce Vladislav Višňovský. K obnove železničných spojov medzi Poľskom a Ukrajinou sa ministri dopravy oboch krajín zaviazali do konca tohto roka, slovenská strana čaká na zlepšenie pandemickej a geopolitickej situácie.

"Uskutočnilo sa už stretnutie ministrov dopravy Ukrajiny a Poľska, kde sa ukrajinská strana zaviazala zainvestovať a znova spojazdniť trať do konca roka 2022," priblížil Višňovský s tým, že má ísť o železničný úsek Ustrzyki Dolne (PL) – Smiľnytsya (UA) – Khyriv (UA) – Nyzhankovychi (UA) – Przemysl (PL). Trať je vrátane možnosti spojenia so Slovenskom v úseku Medzilaborce – Lupkovský tunel nefunkčná viac ako desaťročie. Na stretnutí predstaviteľov prihraničných samospráv a menších územných celkov sa mali signatári dohodnúť na sprejazdnení celej trate od Medzilaboriec do Ľvova. "Chceme, aby sme do toho boli zakomponovaní aj my, teda mesto Medzilaborce," uviedol. Od obnovy trate očakáva najmä rozšírenie možností pre cestovný ruch.

"O tomto zámere sme už s poľskou stranou diskutovali, aktuálne sa však o danej téme nerokuje vzhľadom na koronavírus a napätú situáciu medzi Ruskom a Ukrajinou," ozrejmila Miriama Švikruhová z odboru komunikácie ministerstva dopravy a výstavby s tým, že po "vyjasnení situácie" je rezort pripravený spoločne hľadať riešenie na zavedenie takéhoto spojenia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.04.2020
Čiernohronská železnica získala 17 električkových vozňov zo Švajčiarska
Celkom 17 električkových vozňov a príslušnú infraštruktúru zo švajčiarskeho kantónu Basel získala do svojho portfólia nezisková organizácia Čiernohronská železnica (ČHŽ).
viac
11.11.2020
Mesto zakladá vlastnú OOCR Štúrovo-Parkan
Mestské zastupiteľstvo v Štúrove na utorkovom zasadnutí schválilo návrh založenia vlastnej Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Štúrovo-Parkan. Zakladajúcimi členmi budú mesto Štúrovo a mestský podnik Vadaš.
viac
17.12.2021
KSK v roku 2022 podporí podujatia turistického ruchu sumou 300 000 eur
Košický samosprávny kraj (KSK) podporí sumou 300 000 eur podujatia, ktoré v budúcom roku skvalitnia cestovný ruch. Výzvu v rámci dotačného programu Terra Incognita vyhlásil KSK s krajskou organizáciou cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT).
viac
30.03.2023
Na životné prostredie či kultúru pôjde z programu Interreg 44 miliónov eur
Z programu cezhraničnej spolupráce Interreg NEXT vyhlási Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR prvú výzvu. Na ochranu životného prostredia, kultúru, cestovný ruch a zdravotnú starostlivosť pôjde viac ako 44 miliónov eur. Informoval o tom odbor komunikácie MIRRI.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %