Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
01.12.2022 10:35

Mestská nájomná agentúra má zvýšiť dostupnosť nájomného bývania


Ilustračná snímka.


Hlavné mesto spustí novú službu vo forme Mestskej nájomnej agentúry (MNA). Jej cieľom je zlepšiť dostupnosť bývania pre ľudí, ktorí sú v rámci štandardného trhu s bývaním z rôznych dôvodov znevýhodnení.


Ide napríklad o rodičov samoživiteľov, rodiny s vyšším počtom detí, ale s nízkym príjmom, či jednotlivcov, pre ktorých je komerčné nájomné problém.

"Nájomcovia trpia rôznymi diskrimináciami. Dnes stačí, že máte viac detí, zlé priezvisko, nie ste podľa predstáv prenajímateľa, ktorý si vyberá pre neho istejšiu voľbu," konštatuje riaditeľ sekcie sociálnych vecí magistrátu Sergej Kára.

Mestská nájomná agentúra má fungovať ako platforma pre majiteľov bytov, ktorí sú ochotní prenajímať ich ohrozeným obyvateľom, ktorí sa ani napriek práci a pravidelnému príjmu nevedia dostať k nájomnému bývaniu v rámci bežnej ponuky. Zároveň bude fungovať ako "spojka" medzi prenajímateľom a nájomcom a plniť funkciu garanta nájomnej zmluvy. Tiež na seba zoberie potenciálne riziká spojené s prenájmom a starostlivosťou o byt. Nájomné by malo byť podľa odhadov nižšie o 20 až 30 percent oproti komerčným nájmom.

Novú službu spustí hlavné mesto v pilotnej fáze začiatkom roka 2023 spolu s partnermi, ktorými je Nadácia poisťovne Kooperativa a Slovenská sporiteľňa. Poskytnutých bude prvých desať bytov, do ktorých budú vybratí klienti z mestských ubytovní. Zohľadnená bude ich situácia, dĺžka pobytu v mestskom ubytovacom zariadení, zdravotné okolnosti, celková miera podpory či schopnosť platiť nájom. V budúcnosti je v pláne dať možnosť uchádzať sa o takéto bývanie aj ďalším ľuďom z poradovníka čakajúcich na pridelenie nájomného bytu.

V druhom polroku budúceho roka by chcela agentúra zároveň ponuku otvoriť aj verejnosti, teda všetkým prenajímateľom, ktorí by sa do tejto služby chceli zapojiť. Ako motiváciu pri nižšom príjme za nájom než pri komerčnom prenájme ponúka agentúra vlastníkovi bytu dlhodobý nájom i garanciu uhrádzania platieb včas vrátane uhradenia nájmu na rok alebo dva vopred. Okrem dobrého pocitu, že pomáha ľuďom, ktorí to naozaj potrebujú, je podľa Káru racionálnym benefitom aj pravidelnosť platieb a spoľahlivosť nájomcu.

"Bude mať dlhodobé garancie ukotvené v zmluve,“ doplnil Kára s dôvetkom na margo nižšieho príjmu z prenájmu ako pri rizikovejšom spôsobe prenájmu bytu. Agentúra bude zároveň fungovať aj vďaka finančnej podpore partnerov.

Sociálne byty sú rozbehnuté v rôznych krajinách Európy. Osvedčili sa napríklad v Belgicku, Španielsku, Holandsku, Poľsku či Česku. Takúto službu spúšťa mesto ako prvá samospráva na Slovensku. Popri tom pokračuje vo výstavbe mestských nájomných bytov. Spustený má tiež projekt Housing first zameraný na ukončenie bezdomovectva.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.05.2016
V mestskej časti Vrakuňa pribudnú nové cyklotrasy
V bratislavskej Vrakuni vzniknú nové cyklotrasy. Mestské zastupiteľstvo schválilo 38 750 eur z rozpočtu hlavného mesta na realizáciu cyklistických projektov v tejto mestskej časti.
viac
12.04.2017
Stanovisko hlavného mesta k výstavbe bytových náhrad Pri kríži
Primátor berie na vedomie hlasovanie poslancov, pri svojom rozhodovaní však musí postupovať tak, aby konal v záujme všetkých obyvateľov Bratislavy a zároveň tak, aby prijaté uznesenia neboli v rozpore so zákonom  či v rozpore s efektívnym a hospodárnym nakladaním s majetkom mesta.
viac
05.04.2018
Bratislava ponúka sprejerom voľné plochy na maľbu legálnych grafitov
Hlavné mesto s cieľom skultúrnenia a skrášlenia niektorých verejných priestorov vypisuje výzvu na voľné plochy na prenájom pre grafity maľby. Ide o pilotný projekt a záujemcovia prostredníctvom dotazníka môžu získať svoju plochu na maľbu bezodplatne.
viac
16.06.2021
Banskobystrická župa našla riešenie na preplnené zariadenia sociálnych služieb
Demografickú krízu a nedostatok kapacít v zariadeniach sociálnych služieb bude Banskobystrický samosprávny kraj riešiť inovatívnym spôsobom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %