Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
27.09.2023 02:00

Na Michalskom jarmoku v Martine nebudú chýbať ľudoví výrobcovia ani komedianti


Ilustračný plagát


Jarmočnú atmosféru zažijú návštevníci Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine v nedeľu 1. októbra na Michalskom jarmoku. Podľa kultúrno-propagačnej manažérky SNM v Martine Mileny Kiripolskej na ňom predvedú remeselníci a ľudoví výrobcovia rôzne výrobné techniky.


Doplnila, že budú ponúkať napríklad drevené a prútené výrobky, hlinený riad, textilné produkty, šperky a hračky. "Z bohatej trhovej ponuky môžu návštevníkov zlákať medovníky, domáci kváskový chlieb a iné druhy koláčov alebo pečiva, medovina a ďalšie včelie produkty, bylinky či korenie," priblížila.         

Pripomenula, že v minulosti nesmeli na jarmokoch chýbať kočovní komedianti a bábkari. "Návštevníkov bude zabávať divadielko Tyjátr, ktoré predvedie tradičné bábkové predstavenie Herkules alebo Dobytie pekla o 11.00 h a 14.00 h. K prechádzke po jarmoku neodmysliteľne patrí aj melódia flašinetu jeho principála Ivana Gontka. Život v stredoveku priblížia členovia skupiny Kompánia z Turca. V ich podaní sa návštevníci oboznámia s vojenským výcvikom, historickými zbraňami, lukostreľbou, dobovým právom a trestami za jeho porušenie," uviedla.         

Lektorka modrotlačových dielní Lucia Dovalová zasvätí záujemcov v rámci projektu Uč sa v múzeu! do tajov modrotlače, ktorej výrobu si budú môcť aj vyskúšať. "Oboznámia sa aj s technológiou farbenia modrotlače - postupmi tlačenia vzorov na látku s použitím špeciálnej krycej zmesi 'papu' a prípravou farbiacej indigovej zmesi 'kypy'," dodala s tým, že kupovať a zjednávať môžu návštevníci na burze kníh a starožitností.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.06.2016
V Pravenci sa konal jarmok ľudových remesiel
Nadšenci ľudového umenia a Komisia pre kultúru, šport, mládež a vzdelávanie v spolupráci s OcÚ v Pravenci pripravili pre občanov už VII. ročník tejto víkendovej akcie.
viac
04.09.2017
Radvanský jarmok v znamení významného jubilea a návratu k tradíciám
Už cez nasledujúci víkend sa Banskobystričania i návštevníci dočkajú jedného z najočakávanejších a najnavštevovanejších podujatí Banskobystrického kultúrneho leta.
viac
17.10.2018
Levický jarmok preslávili lúdfertály, pečené husacie štvrťky
Jeden z najznámejších jesenných ľudových trhov južného Slovenska, Levický jarmok, privíta vo štvrtok 18. októbra svojich prvých návštevníkov. Pripravené je množstvo kultúrnych podujatí, stánkov s tovarom i občerstvením.
viac
25.09.2020
Jubilejný Michalský jarmok ponúkne tradičné radovánky
Jarmočnú atmosféru môžu zažiť návštevníci Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine na tridsiatom ročníku Michalského jarmoku, ktorý sa uskutoční v nedeľu 27. septembra. Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %