Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
22.12.2023 04:00

Na podujatiach bude OLO zbierať už aj cigaretové ohorky


Ilustračná foto, zdroj: Bratislavaden


Mestský podnik Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) bude na podujatiach v Bratislave zbierať aj cigaretové ohorky. Od budúceho roka počas podujatí pristaví aj pre ne špeciálnu nádobu.


Odpad z bežných a elektronických cigariet sa následne spracuje na prímes do asfaltových ciest. TASR o tom informovala Zuzana Balková z OLO. Pilotný zber spustili na vianočných trhoch.

"Ak návštevníci festivalu, behu, trhu či iného mestského podujatia vhodia cigaretový ohorok do špeciálnej nádoby, prispejú nielen k čistejšiemu životnému prostrediu, ale i materiálovému zhodnoteniu tohto druhu odpadu," podotkla Martina Čechová, manažérka cirkulárnej ekonomiky OLO.       

Viac ako polovica ohorkov z cigariet končí na zemi. V cigaretových filtroch sa pritom nachádzajú toxické a karcinogénne látky, ktoré vplyvom dažďov kontaminujú pôdu, vodu aj ekosystém rastlín a živočíchov. Filtre z cigaretových ohorkov je možné zrecyklovať na vlákna, ktoré poslúžia ako prímes do asfaltových ciest. Prvá cesta z recyklovaných cigaretových ohorkov vznikla v Žiari nad Hronom ako prvá svojho druhu na svete.         

Do nádob na zber cigaretových ohorkov patria ako ohorky z bežných cigariet, tak aj tie zo zariadení na nahrievaný tabak. Tekuté náplne do e-cigariet patria do čiernych nádob na zmesový komunálny odpad. Jednorazové aj nabíjateľné obaly z e-cigariet je potrebné odovzdať ako elektroodpad na zberný dvor.         

Za iniciatívou stojí OLO, hlavné mesto a spoločnosti SPAK-EKO a EcoButt. Nádoby na cigaretové ohorky pribudnú na podujatiach k nádobám na plastové obaly/kovové obaly/nápojové kartóny, sklo, papier, kuchynský bioodpad a zmesový komunálny odpad.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.01.2017
Obyvatelia rodinných domov v Bratislave sa musia zapojiť do zberu bioodpadu
Bratislavčania bývajúci v rodinných domoch sa musia zapojiť do zberu biologicky rozložiteľného odpadu, ktorý napríklad vzniká pri údržbe záhrad. Zber bude mesto realizovať bez zmeny poplatku za komunálny odpad, dotknutí obyvatelia však musia oň do konca mesiaca požiadať.
viac
17.05.2017
Podstatná časť bratislavského komunálneho odpadu končí v spaľovni
V minulom roku sa v rámci Bratislavy vyzbieralo 157 217 ton komunálneho odpadu.
viac
08.01.2020
OLO chce zvýšiť pomer triedeného odpadu i spustiť 'reuse centrum'
Bratislavská mestská firma Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) má v pláne v roku 2020 zvyšovať pomer triedeného odpadu, optimalizovať trasy a techniku zvozu, vypracovať plán vybudovania kompostárne pre zlepšenie spracovania bioodpadu, či spustiť pilotné "reuse centrum".
viac
01.03.2022
OLO začne s odvozom biologicky rozložiteľného odpadu zo záhrad
Bratislavská mestská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) začne v utorok (1. 3.) s odvozom biologicky rozložiteľného odpadu zo záhrad, teda odpadu z hnedých nádob.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %