Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
15.12.2022 09:30

Na Trenčianskom hrade otvorili výstavu kostýmov z československých rozprávok


Snímka zdroj: (tasr).


Tridsaťsedem kostýmov z desiatich legendárnych československých rozprávok môžu od stredy obdivovať návštevníci kasárne Trenčianskeho hradu. Informovala o tom hovorkyňa Trenčianskeho múzea v Trenčíne Katarína Špačková.


"Výstava rozprávkových kostýmov na Trenčianskom hrade zobrazuje desať najobľúbenejších rozprávok československej kinematografie, ktoré sú typické pre vianočné obdobie. Vystavené kostýmy sú z rozprávok Arabela, Tři oříšky pro Popelku, Princezna se zlatou hvězdou, Císařův pekař - Pekařův císař, Šíleně smutná princezna, O Princezně Jasněnce a létajícím ševci, Dívka na koštěti, S čerty nejsou žerty, Z pekla štěstí a Princ a Večernice," skonštatovala Špačková.

Výstavu pripravilo Trenčianske múzeum v Trenčíne v spolupráci s pražským Barrandov Studiom. Jej súčasťou je aj nábytok a rekvizity pri natáčaní rozprávok.

Riaditeľ Trenčianskeho múzea v Trenčíne Peter Martinisko je rád, že výstava prinesie pozitívne emócie nielen pre starších, ale aj pre mladšiu generáciu. Podľa neho je unikátne, že v jednom výstavnom priestore sa stretlo niekoľko rozprávok.

"Zároveň môžeme mať hrad otvorený. Na rozdiel od ostatných pamiatok, ktoré v zime zatvárajú, my sa snažíme priniesť niečo výnimočné, aby rodičia s deťmi alebo starí rodičia s vnukmi Trenčiansky hrad navštívili. Som rád, že je to predvianočnom termíne. Deti si môžu pozrieť doma rozprávky a môžu sa prísť pozrieť, ako tie kostýmy reálne vyzerajú," doplnil riaditeľ s tým, že výstava potrvá do 29. januára.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.07.2017
Trenčiansky hrad ponúkne leto plné nezabudnuteľných zážitkov
V priebehu leta môžete na hrade dokonca prespať či prejsť jeho zákutiami len s baterkou v ruke.
viac
22.07.2019
Pozvánka na výstavu - História, ktorá nás spája
Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trenčín región vás pozýva nahliadnuť na krásy Trenčianskeho a susedného Zlínskeho kraja. Kultúrne poklady týchto regiónov predstaví výstava s názvom História, ktorá nás spája, umiestnená na Trenčianskom hrade v priestoroch Barborinho paláca.
viac
01.08.2020
Trenčiansky kraj rozširuje spoluprácu v oblasti rozvoja kultúrneho dedičstva
Trenčiansky kraj rozširuje spoluprácu v oblasti rozvoja a zachovania kultúrneho dedičstva regiónu. Dosiahnuť to chce nielen propagáciou podujatí, ale i alternatívnymi možnosťami financovania podpory dedičstva.
viac
29.09.2020
Hrad Beckov navštívilo túto turistickú sezónu približne 63 000 ľudí
Tohtoročnú letnú turistickú sezónu na hrade Beckov taktiež ovplyvnila pandémia nového koronavírusu. Napriek tomu na hradnú zrúcaninu v srdci Považia zavítalo doposiaľ približne 63 000 ľudí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %