Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
05.08.2023 08:00

Na Úrade PSK sa bude darovať krv


Ilustračný výrez plagátu


Verejnosť môže darovať krv aj na Úrade Prešovského samosprávneho kraja. Prešovská krajská samospráva pripravuje Kvapku krvi s Národnou transfúznou službou SR. Naplánovaná je na stredu 23. augusta dopoludnia. Na odber krvi je potrebné sa vopred prihlásiť cez registračný formulár.


Daruj krv na Úrade PSK znie názov humánnej akcie, ktorú na august pripravuje prešovská župa pod taktovkou Národnej transfúznej služby Slovenska. Cieľom je pripojiť sa k celoslovenskej výzve, ktorá zvyšuje povedomie o dôležitosti darovania najdôležitejšej tekutiny. Darovanie krvi v sídle Prešovského samosprávneho kraja by sa malo uskutočniť v stredu 23. augusta v čase od 8.00 do 11. hod., a to v jeho školiacej zasadačke na prízemí. Určené je aj pre širokú verejnosť.

Verejnosť môže v priestoroch PSK na Námestí mieru č. 2 v Prešove darovať  krv po prihlásení sa cez registračný formulár. Zverejnený je na odkaze a vyžaduje si len meno záujemcu o odber a jeho email. 

Prešovský samosprávny kraj výzvu o pripravovanej akcii a možnosť prihlásiť sa na odber krvi zdieľa cez svoj profil na sociálnej sieti Facebook. Verejnosť sa s výzvou môže stretnúť aj na prešovských verejných priestranstvách – v kultúrnych organizáciách PSK, ako je krajská knižnica a jej pobočky, v múzeu, divadlách a galérii, ako i na autobusovej zastávke SAD Prešov či v prímestskej autobusovej doprave tohto prepravcu. Registrovať na darovanie krvi je umožnené cez QR kód zverejnený na plagátoch, ktorý verejnosť presmeruje na prihlasovací formulár.

PSK a jeho zamestnanci sa chcú aj tohtoročnou trojhodinovou humánnou akciou pripojiť k dobrovoľným darcom na Slovensku. Nadväzujú ňou na rok 2018, kedy sa na Úrade PSK taktiež darovala krv.

Samotný odber tu bude podobne ako na ostatných odberných miestach trvať približne päť až šesť minút, maximálne desať. Darca počas neho daruje asi 450 mililitrov krvi. 

Informácie o darovaní krvi, príprave na odber a priebehu odberu, ako aj benefitoch darcovstva sa záujemcovia dozvedia na stránke Národnej transfúznej služby SR  https://www.ntssr.sk/web/o_darovani_krvi.

Autor: (ts-PSK, Daša Jeleňová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.11.2017
Vianočná kvapka krvi na pomoc chorým deťom sa blíži
Obľúbená predvianočná akcia „Vianočná 1000 a 1 kvapka krvi deťom pre život“ sa bude tento rok konať už po desiatykrát. Všetci tí, ktorí by radi pomohli chorým deťom, môžu prísť darovať krv už tradične prvý decembrový piatok v Primaciálnom paláci.
viac
24.05.2019
Už budúci týždeň sa môžete zapojiť do Jarnej kvapky krvi
Posledný májový týždeň budú zamestnanci Trenčianskej župy i obyvatelia kraja opäť pomáhať. Široká verejnosť môže prísť darovať vzácnu červenú tekutinu v rámci spoločného odberu krvi na Úrad Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) alebo do jednej z troch župných nemocníc.
viac
19.10.2020
V pondelok sa začal 26. ročník kampane Študentská kvapka krvi
V pondelok sa začal 26. ročník kampane Študentská kvapka krvi, a to napriek pandémii nového koronavírusu. Potrvá päť týždňov, do 20. novembra. Informovala o tom programová koordinátorka Slovenského Červeného kríža (SČK) Silvia Kostelná.
viac
27.10.2023
Študentská kvapka krvi sa začala, osloviť chce najmä mladých
Slovenský Červený kríž (SČK) spustil 29. ročník kampane Študentská kvapka krvi. Zameriava sa na prvodarcov z radov mladých ľudí. Osloviť ich chce najmä v digitálnom priestore.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %