Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
04.04.2023 01:30

Občania môžu podporiť ľudí v núdzi hlineným dukátom


Hlinený dukát.


Mesto Nitra sa zaradilo medzi slovenské mestá, ktoré ponúkajú pomoc ľuďom bez domova a v sociálnej núdzi prostredníctvom projektu Hlinený dukát.


Tento spôsob pomoci núdznym zabezpečuje Nitrianska diecézna charita. Každý, kto chce podporiť človeka na ulici, mu namiesto finančnej hotovosti daruje dukát, za ktorý môže obdarovaný dostať teplé jedlo, balíček potravín, možnosť hygieny či nocľahu. Hlinený dukát ho zároveň môže nasmerovať na charitu, kde ľudia v núdzi získajú kontakt na sociálneho pracovníka, ktorý im vie pomôcť riešiť ich sociálnu situáciu, informovalo Biskupstvo Nitra.

Cena dukátu je jedno euro, vyobrazený je na ňom svätý Martin, patrón chudobných. Ľudia si ho môžu zaobstarať na vybraných miestach v Nitre. Aktuálne ho nájdu v Dome charity sv. Rafaela na Štúrovej ulici, v sídle Diecéznej charity Nitra na Samovej ulici, k dispozícii je i na mestskom úrade a v Turistickom informačnom centre. Časom by mali pribudnúť v meste aj automaty.

Dukáty môžu ľudia v núdzi vymeniť v Nitre za nocľah a s tým spojené služby v Dome charity sv. Rafaela a v útulku pre bezdomovcov na Štúrovej ulici, balík potravín v Dome charity sv. Rafaela alebo na výdajnom mieste na mestskej tržnici, aj za čerstvé pečivo v predajniach pečiva Labužník v Polygone a na mestskej tržnici.

Symbolické platidlo vyrábajú klienti Sociálnych služieb Trenčín a dobrovoľníci v Nitre. Hlinený dukát je verejnou zbierkou registrovanou Ministerstvom vnútra SR.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.09.2016
V Košiciach pribudlo lokálne platidlo - strieborný 50 dukát
V Košiciach dnes uviedli do obehu strieborný košický 50 dukát. Ide o lokálne platidlo, ktoré sa používa v metropole východu. Na predstavení novej mince sa zúčastnili aj autori jej návrhu Mária Poldaufová a Branislav Ronai.
viac
25.03.2022
Verejnosť bude ľuďom v núdzi pomáhať aj darovaním hlinených dukátov
Mesto Nitra poskytne dotácie na projekty, ktoré sú zamerané na sociálnu starostlivosť, bývanie a podporu verejného zdravia. Z mestského rozpočtu pôjde na tento účel 50 000 eur. Podporu získal napríklad projekt Diecéznej charity v Nitre s názvom Hlinený dukát.
viac
20.05.2022
Nitra chce rozšíriť program Tréneri v škole do všetkých ZŠ
Mesto Nitra plánuje posilniť svoje aktivity zamerané na podporu športu medzi deťmi. Program s názvom Tréneri v škole chce postupne rozšíriť zo súčasných piatich základných škôl na ďalšie. Podľa radnice by mal do roku 2023 obsiahnuť všetky ZŠ v meste.
viac
07.11.2023
Hlinený dukát pre ľudí v núdzi
Projekt Hlinený dukát je zameraný na pomoc ľuďom bez domova a v sociálnej núdzi a úspešne funguje vo viacerých Slovenských mestách. Jeho hlavným zámerom je nasmerovanie ku konkrétnej pomoci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %