Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
14.04.2022 04:15

Obnova kaštieľa vrcholí, nedávno tam pribudli nové schodiská


Kaštieľ nad Žarnovicou. Snímka zdroj: (Mesto Žarnovica).


Historický kaštieľ nad mestom Žarnovica je v súčasnosti jedinou lokalitou Pohronskej hradnej cesty, ktorá je verejnosti neprístupná. Na zmene tohto statusu sa však intenzívne pracuje.


K cieľu výrazne dopomohla i nedávno ukončená III. etapa obnovy kaštieľa, pozostávajúca z vybudovania replík historických schodísk v jeho interiéri.

Kaštieľ získalo do vlastníctva mesto Žarnovica v roku 2016. Dovtedy bol dlhodobo zanedbaný a mesto sa rozhodlo postupne investovať do jeho obnovy. "Od jeho získania sme tam už preinvestovali vyše 540 000 eur. V prvých dvoch etapách sa nám podarilo opraviť a doplniť poškodené omietky, doplniť štukovú výzdobu, zrealizovať náter fasády, osadiť nové okenné výplne. Okrem toho bol vytvorený nový otvor na vchodové dvere, boli vybudované inžinierske siete s prípojkami na plyn, vodu, kanalizáciu a opravili sme i časť oporných múrov," vymenoval primátor mesta Kamil Danko.

"Obnovu financujeme z externých zdrojov, ale i z vlastného rozpočtu. Do budúcna tam plánujeme umiestniť stálu historickú expozíciu, ktorá návštevníkom priblíži dejiny mesta a okolia, reprezentačné a obradné priestory, knižnicu. V exteriéri by mohla byť aj štýlová kaviareň," uviedol ďalej primátor. Vďaka výstavbe schodísk na ktoré mesto vyčlenilo zo svojho rozpočtu vyše 10 454 eur, budú môcť postupne pristúpiť aj k rekonštrukcii vnútorných priestorov.

Okrem mesta sa na projekte finančne podieľalo i Ministerstvo kultúry SR sumou 18 000 eur a Rozvojová agentúra Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), ktorá naň cez členský príspevok v Oblastnej organizácii cestovného ruchu (OOCR) Región GRON vyčlenila 25 000 eur.

"Kaštieľ v Žarnovici je jedným z dvoch kaštieľov, ktoré sú zaradené do Pohronskej hradnej cesty, pričom druhým je biskupský kaštieľ v Žiari nad Hronom. Tam bol v roku 2020 tiež realizovaný projekt podporený Rozvojovou agentúrou BBSK," uviedol v tejto súvislosti koordinátor rozvoja pre OOCR Región GRON Jozef Gulai.

Kaštieľ, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, vznikol na prelome 15. a 16. storočia. Postavený bol pravdepodobne na staršom základe opevneného hradu. Jeho história úzko súvisí s neďalekým hradom Revište, ktorý vlastnil rod Dóciovcov. Tí dali vybudovať i samotný kaštieľ.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.10.2016
V regióne Gron pribudla nová turistická trasa, ktorá spája dve mestá
Približne po roku práce sa podarilo Oblastnej organizácii cestovného ruchu (OOCR) Región Gron do úspešného konca zavŕšiť projekt novej turistickej trasy, ktorá spája mestá Nová Baňa a Žarnovica.
viac
26.03.2021
OOCR Región Gron vypísal prijímacie konanie na pozíciu výkonného riaditeľa
Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Gron zverejnila výzvu na prijímacie konanie na pozíciu výkonného riaditeľa. Záujemcovia môžu svoje žiadosti posielať do 6. apríla, informovala OOCR na svojej webovej stránke.
viac
16.09.2022
V Horných Hámroch vzniká nový eko areál Pekný les
V Horných Hámroch v okrese Žarnovica vzniká nový eko areál Pekný les. Areál v tesnej blízkosti križovatky nových cyklotrás v Kľakovskej doline buduje nezisková organizácia Stefani.
viac
27.06.2023
Nové cyklotraily preveria schopnosti skúsených i menej skúsených jazdcov
Nadšenci horskej cyklistiky v Brezne si už môžu zajazdiť po dvoch nových cyklotrailoch v blízkosti prírodnej rezervácie Breznianska skalka. S ich budovaním začali vlani a v tomto roku ich dokončili vrátane osadenia informačných tabúľ a smerovníkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %