Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
09.10.2023 12:05

Online zasadnutie Rady ZMOS sa venovalo odpadom, eurofondom a školstvu


Ilustračná snímka z online zasadania Rady ZMOS


V poradí ôsme online zasadnutie Rady ZMOS sa venovalo aktuálnej problematike mechanicko-biologickej úprave odpadu, eurofondom a problematike sociálnych vecí.


Členovia Rady ZMOS privítali aj predsedu Správy štátnych hmotných rezerv k predstaveniu novému informačnému systému pre orgány krízového riadenia.

Predseda ZMOS Jozef Božik, otvoril ôsme online zasadnutie Rady ZMOS, na ktorom privítal všetkých 90 zúčastnených a zároveň aj hosťa Jána Rudolfa, predsedu Správy štátnych hmotných rezerv, ktorý predstavil členom rady informačný systém pre všetky orgány krízového riadenia na Slovensku, to znamená pre všetky ministerstvá, okresné úrady, obce a mestá, prostredníctvom ktorého bude v budúcnosti úrad komunikovať so štatutármi.

Prostredníctvom tohto informačného systému si obce môžu požiadať v prípade krízovej situácie o položky zo štátnych hmotných rezerv. Nový informačný systém má tzv. mapový portál, kde sú zozbierané údaje aj 14 rokov dozadu a v danom regióne si je možné pozrieť, aká krízová situácia hrozí. Tieto údaje sú čerpané zo Slovenského hydrometeorologického ústavu ale aj z Ústavu Dionýza Štúra a z ďalších ústavov, ktoré sa zaoberajú geológiou a všetkými krízovými situáciami. Správa štátnych hmotných rezerv realizovala dve školenia pre starostov a primátorov, prvé bolo v Galante a druhé bolo a v Čadci. Ján Rudolf dodal, že chcú aj naďalej pokračovať v školeniach pre starostov a primátorov. 

V ďalšom bode primátor Vrútok a člen ZMOS v Monitorovacom výbore Programu Slovensko Branislav Zacharides informoval členov rady o poslednom zasadnutí monitorovacieho výboru Programu Slovensko, ktoré sa uskutočnilo 29.9.2023. V rámci tohto bodu vzišlo odporúčanie pre uznesenie vo vzťahu k ďalším rokovaniam aj na pôde monitorovacieho výboru, prípadne na rokovaniach ZMOS s jednotlivými riadiacimi orgánmi.

Dôležité informácie z posledného rokovania monitorovacieho výboru sú tri. Prvá dôležitá informácia je, že dochádza k ďalšej aktualizácii harmonogramu plánovaných výziev v zmysle toho, že sa znižuje počet výziev, ktoré má ambíciu SR vyhlásiť tento rok, a tým pádom sa znižuje aj objem financií, o ktoré môžeme žiadať.

Druhá dôležitá informácie je, že MIRRI SR sa vzdalo všetkých alokácií, ktoré malo na dopytovo orientované výzvy. Celkovo sa vzdáva MIRRI SR objemu financií vo výške cca 213 miliónov eur a alokácia pre integrovaný prístup sa navyšuje, dostávame na cca 2,34 miliardy eur, ktoré majú byť riešené cez integrovaný územný prístup.

Tretia dôležitá informácia odznela k vyhlásenej výzvy na základné školy. V hodnotiacich výberových kritériách sa dajú získať špeciálne dva body v takom prípade u tej konkrétnej žiadosti, ktorá dostanete odporúčanie buď Kooperačnej rady alebo Rady partnerstva. Vzišiel z toho problém, ako tie dva body určiť, komu ich dať a komu nie.

Členovia Rady ZMOS sa venovali aj aktuálnej téme, ktorá sa v súčasnosti rieši na úrovni ministra MŽP SR, a to mechanicko-biologická úprava odpadu pred skládkovaním. Starosta obce Dolný Bar a predseda Sekcie životného prostredia Oskar Bereczk informoval, že minulý týždeň absolvovali stretnutie na MŽP, a ministerstvo prišlo s návrhmi, ktoré sa týkajú zavedenia určitého poplatku na úkor obcí už od 1. januára 2024.

ZMOS sa bude držať svojej priority, odklad do roku 2027, a ďalej aby navýšenie poplatkov ministerstvo financovalo z envirofondu a z vlastných prostriedkov. V deň online rokovania Rady ZMOS sa uskutočnilo stretnutie na MŽP s pánom ministrom, na ktorom ZMOS predstaví návrhy, ktoré vzišli z online rokovania rady ZMOS. 

V závere rokovania Rady ZMOS odznela informácia z pracovnej skupiny pre prípravu reformy financovania sociálnych služieb a informácia k reforme posudkovej činnosti. V priebehu mesiaca október budú prebiehať pracovné stretnutia, kde sa bude kreovať legislatívna časť a kde by malo padnúť rozhodnutie, že či posudková činnosť prejde pod úrady práce, sociálnych vecí a rodiny, alebo prejde len lekárska posudková činnosť a sociálna posudková činnosť zostane na obciach.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.07.2017
Povedali po 12. zasadaní Rady Združenia miest a obcí Slovenska
Z tlačovej konferencie po 12. zasadaní Rady Združenia miest a obcí Slovenska, ktoré sa konalo v dňoch 27. a 28 júna t. r. v kongresovej sále hotela Sorea Trigan v Štrbskom Plese.
viac
13.11.2020
ZMOS plánuje do konca roka predstaviť plán modernizácie samosprávy
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) plánuje do konca roka predstaviť plán modernizácie samosprávy. Predseda ZMOS-u a primátor mesta Liptovský Hrádok Branislav Tréger o tom informoval po štvrtkovom stretnutí predstaviteľov združenia s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.
viac
18.12.2020
Komuniké zo 7. rokovania Predsedníctva ZMOS
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger zvolal na včerajší deň (17. 12) v poradí 7. rokovanie Predsedníctva ZMOS. Kľúčovými témami boli ekonomika, eurofondy aj aktuálna legislatíva.
viac
01.02.2024
Sociálni partneri ZMOS a RÚZ o spolupráci v Aliancii sektorových rád
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik sa stretol s generálnym sekretárom Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martinom Hoštákom k témam sociálneho dialógu, spolupráci v rámci novozriadenej Aliancie sektorových rád a k ďalším spoločným témam spolupráce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %