Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
25.09.2021 03:50

Prešov i celý kraj boli plné dobrých skutkov


Ilustračná snímka


Prešovské dobrovoľnícke centrum spoluorganizovalo už 13. ročník národnej kampane Týždeň dobrovoľníctva, ktorý sa uskutočnil od 16. do 22. septembra 2021.


Desiatky organizácií z Prešovského kraja aj tento rok otvorili množstvo jednorazových dobrovoľníckych príležitostí, vďaka ktorým si mohol ktokoľvek na Slovensku vyskúšať, aké je to byť dobrovoľníkom. Do Týždňa dobrovoľníctva 2021 sa v Prešovskom kraji zapojilo celkovo 505 účastníkov.

Už druhý rok po sebe sa Týždeň dobrovoľníctva uskutočnil za netradičných podmienok. Bezpečnostné opatrenia eliminovali aktivity so zapojením ohrozených skupín a jednotlivých aktivít sa mohol zúčastniť obmedzený počet ľudí. 37 zaregistrovaných organizácií umožnilo záujemcom zapojiť sa do športových aktivít s deťmi či seniormi, upratovať a skrášliť okolie, renovovať altánky alebo maľovať v interiéri. Do Týždňa dobrovoľníctva 2021 sa v Prešovskom kraji zapojilo celkovo 505 účastníkov.

„I keď sa do aktivít na Slovensku zapojilo menej dobrovoľníkov a dobrovoľníčok ako po iné roky, v našom Prešovskom kraji ich bolo viac, ako v roku minulom. Preto ďakujeme za každý dobrý skutok. Práve v týchto ťažkých časoch je dôležité vytrvať a aj naďalej prinášať pozitívne príklady,“ uvádza Denisa Rohunová, koordinátorka Týždňa dobrovoľníctva v Prešovskom kraji.

„Sme vďační za spoluprácu organizáciám, ktoré pripravili naozaj širokú paletu 45 dobrovoľníckych aktivít. Vykonaná nezištná práca dobrovoľníkov a pozitívne reakcie organizácií, ktoré vďaka tejto kampani získali nových dobrovoľníkov, sú pre nás povzbudením, že celé to úsilie pri organizovaní Týždňa dobrovoľníctva malo zmysel. Jedným z významných prínosov bolo napríklad aj zapojenie triednych kolektívov a učiteľov, ktorý povzbudzujú mladých ľudí k dobrovoľníckej práci pre druhých,“ dodáva Jana Šolcová, druhá koordinátorka Týždňa dobrovoľníctva v Prešovskom kraji.

V poradí už 13. ročník národnej kampane Týždeň dobrovoľníctva zorganizovala Platforma dobrovoľníckych centier a organizácií spolu s ďalšími krajskými dobrovoľníckymi centrami: Bratislavské dobrovoľnícke centrum, Centrum dobrovoľníctva Banská Bystrica, Nitrianske centrum dobrovoľníctva, Prešovské dobrovoľnícke centrum, Trenčianske dobrovoľnícke centrum a Žilinské dobrovoľnícke centrum.

Do národnej kampane Týždňa dobrovoľníctva 2021 sa zapojilo 197 organizácií a celkovo 2280 účastníkov. Tohtoroční účastníci Týždňa dobrovoľníctva venovali celkovo takmer 6555 hodín svojho času, čo pri prepočte na ekonomickú hodnotu práce predstavuje približne 32 316 eur* venovaných dobrovoľníctvu.

„Opäť sa ukázalo, že solidarita Slovákom a Slovenkám nie je cudzia a chuť nezištne pomáhať je úprimná a veľká. Všetkým účastníkom a účastníčkam, ktorí sa napriek koronavírusu tohtoročných aktivít zúčastnili, ďakujeme,“ uvádza Petra Gerhartová, predsedníčka Prešovského dobrovoľníckeho centra.

Prešovské dobrovoľnícke centrum má už niekoľko rokov na starosti organizáciu kampane práve v Prešovskom kraji. Je ambasádorom dobrovoľníctva v kraji, pričom sa venuje nielen organizovaniu Týždňa dobrovoľníctva, ale propaguje, vzdeláva a šíri osvetu v oblasti dobrovoľníctva počas celého roka.

Týždeň dobrovoľníctva 2021 je podporený z dotačnej schémy Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Programy pre mládež na roky 2014 – 2021, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže, z dotácie od Mesta Prešov, s podporou od firmy Fecupral spol. s r.o., OZ Záleží nám na vás, Odváž(e)ne - bezobalový obchod v Prešove, LIBRESSO BOOKS & COFFEE, Lanové centrum OUTDOOR PARK Prešov.

*údaj vychádza z prepočtu odpracovaných hodín a hrubej mzdy za rok 2020 v príslušnej platovej triede klasifikácie zamestnaní – Pomocní a nekvalifikovaní pracovníci

 

Autor: Petra Gerhartová, Prešovské dobrovoľnícke centrum


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.07.2018
Organizácie sa môžu do Týždňa dobrovoľníctva prihlásiť do konca júla
Organizácie sa do Týždňa dobrovoľníctva môžu prihlásiť do 31. júla. Ako TASR informovala prezidentka Platformy dobrovoľníckych centier a organizácií Alžbeta Brozmanová Gregorová, Slovensko sa na jeseň stane krajinou dobrých skutkov.
viac
16.09.2019
Európsky týždeň mobility v Žiline prinesie množstvo aktivít a MHD zadarmo
Žilina sa aj v tomto roku zapája do Európskeho týždňa mobility, ktorý sa koná od 16. do 22. septembra.
viac
17.09.2022
Štartuje Týždeň dobrovoľníctva 2022
Týždeň dobrovoľníctva 2022 sa uskutoční 16. – 22. septembra 2022 (od piatka do štvrtka). Prináša rôznorodé dobrovoľnícke aktivity pre verejnosť na celom Slovensku. Nezáleží na tom, či máte alebo nemáte skúsenosti s dobrovoľníctvom.
viac
06.05.2023
Mesto Prešov spúšťa kampaň „Na ceste z chudoby. (Ne)nechajme deti žobrať“
Kampaň „Na ceste z chudoby. (Ne)nechajme deti žobrať“ vznikla v rámci multidisciplinárnej spolupráce zastrešenej koordinátorkou ochrany detí pred násilím, ktorá pôsobí v Prešove rámci implementácie projektu Ústredia práce sociálnych vecí a rodiny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %