Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
19.02.2024 09:55

Pri príprave participatívneho rozpočtu chystá mesto stretnutie s občanmi


Mestský úrad Prešov. Snímka zdroj: mesto Prešov


Mesto Prešov odštartovalo proces participatívneho rozpočtu, chystá aj stretnutie s obyvateľmi. Radnica na svojom webe informovala, že v utorok (20. 2.) od 16. hodiny odznejú v zasadacej miestnosti mestského úradu najdôležitejšie informácie pre žiadateľov o podporu projektu.


Po vydaní všeobecne záväzného nariadenia o pravidlách participácie a úvodnom stretnutí v klube Wave radnica tentoraz organizuje prvé pracovné stretnutie s verejnosťou. Na ňom odprezentuje bližšie informácie o pravidlách a postupoch pri žiadaní o podporu z rozpočtu. "Predstavený bude harmonogram cyklu participatívneho rozpočtu a žiadateľom sa ozrejmí postup podávaní žiadosti, ako aj rámce a pravidlá jednotlivých tematických skupín. Bude to tiež priestor na prvú verejnú prezentáciu projektov občanov, ktorí sa plánujú uchádzať o podporu mesta," uvádza samospráva.         

Projekt má podľa mesta podporovať všeobecne prospešné služby, komunitné verejnoprospešné projekty a iniciatívy v troch oblastiach. Ide o inováciu existujúcej alebo vytvorenie novej verejnej služby, revitalizáciu verejného priestoru a treťou oblasťou sú kultúra, šport, sociálne služby a životné prostredie. Výška podpory na jeden projekt je v rozmedzí od 1000 eur pri bežných projektoch, respektíve 1700 eur pri investičných projektoch až do 5000 eur vrátane DPH.         

Žiadateľom môže byť občianske združenie či nezisková organizácia so sídlom v Prešove alebo spoločenstvo vlastníkov bytov a nebytových priestorov. Všetky projekty budú zverejnené na webe mesta, o ich podpore rozhodnú obyvatelia prostredníctvom hlasovania.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.07.2016
Dva týždne môžu obyvatelia Piešťan hlasovať o participatívnom rozpočte
Jedenásť občianskych projektov sa uchádza o prostriedky z mestskej pokladnice Piešťan prostredníctvom nultého ročníka participatívneho rozpočtu.
viac
16.12.2016
Banskobystričania rozhodnú v participatívnom rozpočte o 30 000 eurách
Mestské zastupiteľstvo schválilo 13. decembra 2016 navýšenie participatívneho rozpočtu oproti minulým ročníkom o 10 000 eur. Do 12. januára 2017 môžu občania podávať projekty a uchádzať sa tým o podporu z participatívneho rozpočtu.
viac
14.07.2017
Burza nápadov k občianskemu rozpočtu 2018
Hlavné mesto SR Bratislava aj v roku 2018 vyčlení časť mestského rozpočtu na účely občianskeho rozpočtu.
viac
07.01.2020
Na projekty do participatívneho rozpočtu majú Humenčania čas do konca januára
Návrhy na projekty v rámci participatívneho rozpočtu, ktoré mesto Humenné zavádza v roku 2020 po prvý raz, je možné predkladať do konca januára. Každý z prihlásených záujemcov sa môže prihlásiť najviac s dvoma projektmi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %